Geef jij geld voor een goed rapport?

geld geven

Onze kinderen geld gegeven voor hun rapport, wij hebben het nooit gedaan

Toen ze wat ouder werden en merkten dat andere kinderen wel een beloning voor hun rapport kregen, vroegen ze natuurlijk wel waarom er bij ons niks te halen viel.
Dan legden we uit dat we “alleen maar” van ze verwachtten dat ze hun best deden, het resultaat, vonden we minder belangrijk. “Maar je best doen”, zei ik dan “dat mogen we gewoon van je verwachten.”

Dat snapten ze helemaal. En verder waren we – al zeg ik het zelf – in het geheel geen gierige ouders. De koters kwamen niks te kort en dat zagen ze zelf ook wel. Vergis je niet, je kind is echt niet achterlijk. Die ziet heus wel wat er bij hem thuis en bij een ander thuis gebeurt.

We gaven ook geen cadeautjes voor behaalde zwemdiploma’s. In ons land behoort een zwemdiploma tot een basisvaardigheid. Het halen was voor hen beiden niet zo makkelijk en toen ze het eindelijk in de pocket hadden, was dat beloning genoeg.

Een keer ben ik van dit principe afgeweken. Zoonlief had na veel moeite zijn zwemdiploma B en wilde door voor het snorkeldiploma. Toen hij B haalde, gaf ik hem zwemvliezen en een snorkel. Nou ja, die had ik anders een paar maanden later gekocht, als die snorkellessen begonnen. Wist hij ook wel. Wat zei ik ook al weer over niet achterlijk?

Is geen geld geven voor rapporten verstandig?

 Het blijkt, las ik vandaag in de Correspondent, heel verstandig te zijn. Ik las een artikel waarin de auteur stelt dat belonen en straffen, twee kanten van dezelfde medaille zijn. De medaille, die uit gaat van de gedachte dat gedrag te sturen is, met straffen en belonen.

Dat is eigenlijk een heel nare gedachte. Dat zou betekenen dat je kind alleen maar leert zwemmen/rekenen/lezen, om dat tientje aan het einde van het jaar….
Of om te voorkomen dat zijn telefoon wordt afgepakt…

Een kind kan en wil ook leren omdat het fijn is, om iets te kunnen. Het feit dat je kan zwemmen/rekenen/lezen en weet ik wat nog meer is geweldig! Daar kan je alleen maar van genieten en dat is beloning genoeg!

Meer weten? Lees hier het artikel in de Correspondent

en lees ook eens: belonen hoeveel en waarom

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *