Niet sympathiek, wel realistisch: de kosten van de kerstviering

kerstviering

een moeder, drie scholen, drie keer kerstviering….

De decembermaand! Wat een feest. Langzaam zie je overal lampjes voor de ramen verschijnen. In menig woonkamer tref je een kerstboom aan. Kaarsen worden aangestoken om deze donkere dagen door te komen en voor wat extra warmte. Mensen bedenken met wie ze Kerst zullen vieren dit jaar en wat er gegeten zal worden. Bijna iedereen is er druk mee.

Onsympathiek

Misschien vinden jullie me allemaal verschrikkelijk onsympathiek na dit blog. Dan is het maar even zo. Ik kan me namelijk ook voorstellen dat er meer mensen (ouders) zijn die hier tegenaan lopen.

De dure decembermaand wordt nog wat duurder gemaakt. Want naast het feit dat sommige zaken in de supermarkten opeens duurder zijn dan gedurende de rest van het jaar, er leuke dingen verzonnen worden qua kerstviering, is het ook opeens de tijd van het jaar dat iedereen aan liefdadigheid wil doen.

Inmiddels hebben wij drie kinderen op drie verschillende scholen.

Kerstviering School Één

Voor onze oudste geldt dat de Kerst gevierd wordt met een “Foute-Kersttruien-Party”. Leuk! Toch?! Ja heel erg leuk! Dat wordt even snel nog een trui scoren ergens.

Ook niet vergeten om een klein cadeautje te kopen. In de mentorklas zal namelijk bij wijze van kerstviering een kerstspel gespeeld worden. Ieder kind zal uiteindelijk met een pakje naar huis gaan.

Dan draagt de school de Voedselbank een warm hart toe. Hoe fijn is het als we een extra boodschapje willen doen. Als laatste laat de school weten op de laatste schooldag van het 2019 nog KiKa te willen ondersteunen. De kinderen mogen zich laten sponsoren óf we kunnen een gewone donatie doen.

School Twee, viert ook kerst…

Van school twee krijgen we in deze laatste week te horen dat er nog een kerstbrunch is voor de kinderen. Supergezellig toch, zo’n kerstviering! Onze zoon mocht zelf aangeven wat hij mee wilde nemen en koos voor donuts. Hoppa… Even 10 stuks donuts aanschaffen (hoewel zoon vindt dat er minimaal het dubbele meegenomen moet worden).

Ook hier wordt om extra levensmiddelen en/of speelgoed gevraagd om elf gezinnen die het echt kunnen gebruiken een kerstpakket te kunnen geven. Wederom een supergoed doel!

Zoon’s Kerstviering zal op woensdagavond zijn. Ouders en brusjes mogen ook mee. Een activiteitenkaart voor de spelletjes zal tegen betaling aangeschaft kunnen worden en dan ook nog een kaart voor de hapjes en drankjes. De opbrengst gaat, uiteraard, naar een goed doel.

En de kerstviering op School Drie

Donderdag heeft ons Prutsje haar Kerstdiner. In de ochtend eerst nog maar even naar de kerstviering van de kerk. Liedjes zingen, luisteren naar de Pastor en, niet te vergeten, eten meenemen voor de voedselbank.

Voor haar kerstdiner konden de ouders inschrijven wat zij zouden verzorgen. Het zijn pakjes drinken geworden. Tot grote vreugde van onze jongste. Vorig jaar zat er namelijk geen drinken bij wat zij lustte. Ik moet bekennen dat ik het makkelijke aspect van pakjes drinken wel heel erg prettig vind momenteel.

Hier met die rekenmachine!

In deze laatste weken van het jaar ontstaat er dus opeens een ongewenste draaikolk op onze bankrekening. We rekenen ons suf (nou… manlief vooral… ieder moet vooral doen waar hij/zij het best in is) om gewoon netjes uit te komen. Hoe frustrerend is het dan ook dat er nog flink wat geld her en der nodig is in de laatste schoolweek, waardoor je financiële planning weer volledig de lucht in geschoten wordt.

Vergis je niet, ik gun iedereen een mooie kerst. Ik wil dat mijn kinderen meekrijgen dat je best mag delen met anderen. Dat er mensen zijn die het slechter hebben dan wij en dat we daar zeker wat voor over mogen, misschien zelfs moeten, hebben. Maar van bovenstaande word ik toch en beetje moedeloos.

Misschien kunnen we gewoon het hele jaar door lief zijn voor anderen en elkaar. Ik denk dat iedereen daar gelukkiger van wordt.

lees ook eens : energie kosten en kinderen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *