Wanneer is mijn kind toe aan groep 3?

toe aan groep 3

Wanneer is mijn kind toe aan groep 3

Dat is een heel lastige vraag. Want of jouw kind toe is aan groep 3, hangt van een heleboel factoren af, die samen bepalen of je kind toe is aan groep 3, aan het “echte” leerwerk, zullen we maar zeggen.
Er zijn veel factoren die bepalen of een kind toe is aan groep 3  en ze zijn behoorlijk verschillend. Maar je kind kan er niet eentje missen. Je kan dus niet zeggen: dit kan mijn kind nog niet, maar dat wel, dus laten we hem/haar toch vooral naar groep 3 laten gaan.

Het is het hele pakketje. Je kan het zien als gezond eten. Je zegt ook niet: omdat je zoveel groente op hebt, kan je je vlees wel laten staan…

Succesvol en gelukkig in groep 3

Maar wat is er nu nodig om ervoor te zorgen dat je kind niet alleen succesvol, maar ook gelukkig in groep 3 kan zijn. Je kind moet taalvaardig zijn. Dat wil zeggen: een uitleg kunnen begrijpen.En  uit de voeten kunnen met begrippen als onder, boven, achter en voor. Maar ook begrippen als straks en morgen, nu en later. Het is ook heel belangrijk dat je kind klanken kan onderscheiden: het verschil kan horen tussen de verschillende klanken. Dat is de basis van het leren lezen en schrijven. Je kind moet kunnen tellen en weten dat 3 minder is dan 5.

Nog veel belangrijker dan dit soort vaardigheden, is het van belang dat een kind logische verbanden kan leggen. Maar ook dat hij motorisch zo ver is dat hij een pen goed kan vasthouden. Want schrijven vereist naast het begrip van de letters ook een heleboel van de fijne motoriek!

Weer een ander, en zeker zo belangrijk aspect is de vraag of een kind al langere tijd geconcentreerd kan werken. Anders wordt groep 3 een ware kwelling!En is je kind al in staat te begrijpen dat je juf er ook is voor de andere kindjes? Kan je kind een taakje afmaken?  Ook als het even tegenzit?
En – en persoonlijk vind ik dat een hele belangrijke-  heeft je kind het zelfvertrouwen om naar groep 3 te gaan? Als je kind er tegenop ziet om naar groep 3 te moeten, besteedt daar dan veel en goed aandacht aan!

Als ouders en leerkracht botsen

Het komt regelmatig voor dat ouders en leerkracht botsen als het gaat om verder kleuteren of door naar groep 3.
Als deze vraag bij jou aan de orde komt wil ik je de volgende zaken in overweging geven:

– in dit artikel heb je kunnen zien, hoe gecompliceerd schoolrijpheid is. Zie het niet als “afvinklijstje” maar als leidraad om eens goed naar je kind te kijken.
– ook onderwijs is aan mode onderhevig. 10 jaar geleden was het zielig als een kind op zijn tenen moest lopen, nu is het zielig als het kind zich verveelt. Trek je dus lekker nergens wat van aan en luister naar je eigen gevoel ( maar doe dat wel eerlijk)
– kom je er echt niet uit? Vraag dan om een second opinion van een onafhankelijke derde

Lees verder Mijn kind: de basisschool Nee, niet die juf! 

of lees: je kleuter gaat naar groep 3

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *