Kerstkaarten maken met de kinderen, waarom en hoe.

kerstkaarten maken

Waarom zou je kerstkaarten met de kinderen maken? Ik geef je een heel goede reden!

Ooit, lang geleden ( om precies te zijn 26 jaar ), was ik een onervaren jonge moeder.
Het was rond de kerstijd en dochterlief kwam van school met in haar tas een stapeltje kerstkaarten.
“O, wat gezellig”, zei ik “en wat een boel” Ik beken: ik had geen nano-seconde bedacht dat je in de klas elkaar een kerstkaart gaf… “Helemaal niet veel”, zei mijn eigenwijze uk. “sommige kinderen hebben er veel meer hoor”

Ik keek haar aan. Het duurde even voor het kwartje viel. “Je bedoelt”, stamelde ik, “dat er kinderen zijn die niet aan IEDEREEN een kerstkaart geven ? Maar alleen aan een paar kindjes ?” “Niemand geeft de hele klas een kaart”, zei ukkepuk zakelijk. “”Dus er zijn kindjes die helemaal NIKS krijgen ?” vroeg ik. “Ja hoor, best wel”. Ze leek er niet mee te zitten. Maar ja, zei had kaarten. Ik vervloekte de juf, pedagogisch was dit niet verantwoord.

Iets over groepsdruk…

De kerstvakantie was nog een week weg. En ik mocht dan een onervaren moeder zijn, ik wist wel iets van peer-pressure en niet voor elkaar onder willen doen…
Het geluk wilde dat we nog een grote stapel witte correspondentiekaarten hadden liggen. Plaatjes hadden we in overvloed net als glitterstiften en stempels
Dochterlief en ik gingen aan het werk. En toen zij al lang in haar bedje lag, schreef ik met fraaie krulletters een fraaie kerstwens op de kaart.

Ze nam ze mee naar school en deelde uit. In de week die volgde waren er nog een aantal kinderen die voor de hele klas een kaart hadden. Het jaar daarna, deelde iedereen kaarten voor iedereen uit.

Daarom knutselde ik met de kinderen elk jaar kerstkaarten.

Tips bij het  kerstkaarten maken

1) hou het simpel, als jij denkt dat het simpel is, maak het dan nog eenvoudiger!
2) kinderen zijn dol op kitsch ! Hoe meer glitter hoe beter
3) in vervolg op tip 2 : de kinderen moeten het mooi vinden, jij niet
4) stempels zijn een uitkomst ! ( ga eens op zoek, ik heb de Nijntje stempels nog, misschien jouw moeder ook
5) als je niet zo handig bent, ben je misschien wel goed in taal. Schrijf een originele kerstwens op de kaart en je steelt de show!

 

lees ook : Maak jij de kerstboom kidsproof

 

7 antwoorden
  1. mario zegt:

    Wij maken ze vaak online, maar als we kinderen hebben dan is dit wel een super leuk idee. Lijkt me sowieso geweldig om gezellig met je kinderen kerstkaartjes te maken. In dat opzicht hebben we nog mooie tijden in het voorruitzicht

    Beantwoorden
  2. Wanda zegt:

    Volgens mij zoiets er nog nooit in mijn lagere schooltijd, want ik kan me dat echt niet herinneren. Zelf zou ik dan ook ervoor kiezen om iedereen een kaartje te geven, want anders krijgt er misschien een kindje niks en dat is ook kwetsend natuurlijk.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *