Het nieuwe jaar begint twee keer.

nieuwjaar

twee keer nieuwjaar? jawel!

Is het je wel eens opgevallen dat voor moeders en schoolkinderen het jaar twee keer opnieuw begint?
De eerste keer is natuurlijk de “echte”, dat is morgen dus. We zijn met zijn allen begonnen aan een nieuw jaar: het is nu (even voor alle duidelijkheid) het jaar 2020. En dat duurt tot 31 december. Dan beginnen we weer aan een nieuw jaar. 2021 om precies te zijn. Als het nieuwe jaar begint, dan gaat dat gepaard met goede voornemens om er dit jaar nu eens echt iets heel moois van te maken.
Dat is mooi: een mens moet doelen hebben om na te streven. Zeker in dit bizarre corona jaar.

einde schooljaar

Maar ondertussen, sluiten onze kinderen ergens in juni/juli hun schooljaar af. En hemeltje lief, dat zijn nog eens mijlpalen! Ga je naar groep 3, ga je nu echt leren lezen en schrijven? Ga je naar de middelbare school? Wauh, dat is nog eens een mijlpaal. Ga je over, blijf je zitten? Krijg je een leuke meester of juf? Kom je in de klas bij je beste vriendje, of bij die pestkop?

welk jaar is nieuwjaar

Voor onze kinderen is het einde van het schooljaar in veel grotere mate een “nieuwjaar”, dan het nieuwe jaar dat we met vuurwerk en oliebollen strakjes weer binnen halen.
Maar hier: geen geknal, geen gebak, geen gebubbel….En wat erger is: geen gemeenschappelijke goede-voornemens hausse.

Gek eigenlijk dat we daar zo weinig aandacht aan besteden. Juist als je aan een nieuw schooljaar moet beginnen, is dat een geweldig moment om eens goede voornemens te maken.  Besteden we geen aandacht aan dit nieuwjaar  omdat de “grote mensen wereld” niet meer “overgaat?” Aan de andere kant: er zijn toch genoeg mensen werkzaam in het onderwijs. Van de meester in  groep 3 tot en met de professor aan de universiteit….

Je zou kunnen zeggen: “ja maar met die vakantiespreiding valt dat moment van een nieuw jaar niet voor iedereen gelijk”  Dat is natuurlijk zo, maar zou dat geen belemmering moeten zijn. Het moet gewoon mogelijk zijn. We zouden het bijvoorbeeld ergens midden in alle vakanties kunnen plannen.

Ik pleit voor een nationale “ik zit in een nieuwe klas”dag!

lees ook En toen was kerst voorbij…

meer lezen over een nieuw schooljaar ? Lees juf Petra: het nieuwe jaar begint !

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *