Je kinderen bij elkaar in de klas??

in de klas zitten

Is het handig als je kinderen bij elkaar in de klas zitten?
Het kan natuurlijk gebeuren. Bijvoorbeeld door dat de school even niet goed heeft opgelet en geen plekje in een andere groep een heeft vrijgehouden. Of omdat de school zo klein is dat er maar een groep kleuter groep is.
En zo zitten er dan ineens twee familieleden in een klas. Is dat nu een goede of een slechte zaak.

Ik vroeg het twee docenten op twee verschillende basisscholen.
En ze waren het roerend met elkaar eens :

 • Dat hangt helemaal van de kinderen af.
 • Ik heb nog nooit gehoord dat het tot werkelijke problemen leidde.

Een van de twee is juf op een heel kleine dorpsschool. Bij haar op school gebeurt het regelmatig dat er een broertje of een zusje  of twee broertjes of twee zusjes bij elkaar in de klas zitten. Het levert over het algemeen geen enkel probleem op. “Soms”, zegt ze “is het wel eens even zoeken. Dan wil de oudste bijvoorbeeld wel erg graag zorgen. Maar dan kan het dus ook heel goed zijn, als een kind leert dat hij/zij  echt niet hoeft te zorgen…”

Omgekeerd is natuurlijk ook waar. Wanneer de jongste denkt : “nou dat is mooi makkelijk Mijn grote broer/zus regelt het wel voor me!” , dan kan het heel goed zijn, als de jongste leert dat hij/zij het zelf moet doen. En dat net als thuis het oudere kind wel in de buurt is, maar dat die  niet voor zijn haar  karretje gespannen kan worden.

Kortom : in de klas bij je oudere broer of zus, kan nog wel eens heel leerzame bijeffecten hebben!

De tweede juf die ik sprak maakte een interessante vergelijking met tweelingen.
Er zijn ouders die tweelingen vanaf dag een niet in dezelfde klas zetten. Soms gaan ze zelfs zover dat ze de kinderen naar verschillende scholen sturen.
Andere ouders vinden dat niet aardig tegenover de kinderen. Ze zijn altijd al samen geweest,  ze zouden maar onzeker en ongelukkig worden als ze uit elkaar zouden moeten.

Het is dus koffiedik kijken of het goed of fout is, wanneer je kinderen bij elkaar in de klas zitten. Maar de kansen dat het prima gaat , zijn het grootst!

lees ook : vier dingen die kinderen moeten weten als ze naar de basisschool gaan

12 antwoorden
 1. Lodi zegt:

  Ik heb een jaar samen met mijn zus in de klas gezeten en dit was prima. Ik heb daar niets negatiefs aan ondervonden. We hadden beide onze eigen vrienden in de klas

  Beantwoorden
 2. Blog & Beauty zegt:

  Ik heb vroeger altijd bij mijn tweelingzusje in de klas gezeten, tot aan onze 20e jaar. Samen deden we de opleiding voor Directie-secretaresse / Management Assistent. Pas daarna gingen we elk ons eigen weg. Nu bij mijn dochtertje op school zie je het ook wel veel, omdat de klassen zijn samengevoegd. Wij wonen in een dorp en hebben een kleine school van totaal 40 leerlingen (groep 1 tot en met 8).

  Beantwoorden
 3. Sofie Katelijne zegt:

  Ben toch blij dat ik nooit met mijn broer in eenzelfde klas heb gezeten, Haha. Had sowieso voor problemen gezorgd :p

  Beantwoorden
 4. Bianca Schrijft zegt:

  Het is inderdaad compleet afhankelijk van de beide kinderen. Met het ene koppel zal het prima gaan, met de ander niet.

  Beantwoorden
 5. An zegt:

  Mijn kids hebben in de kleuterklas een jaartje samen gezeten en wat was voor hen niet zo’n leuke ervaring. Tegengestelde karakters…. Nu, ik geloof best dat het in bepaalde gevallen wel goed werkt.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *