Gaan we nog op schoolreisje?

het nut van schoolreisjes

Gaan we nog op schoolreisje dit jaar en wat is het nut van schoolreisjes?

Een van de moeders van BabyenKind meldde zich met de vraag:
“bij ons op school zijn ouders die het geld voor het schoolreisje terug willen. Want dit jaar gaat het schoolreisje niet door. Wat vinden jullie?”

Daar waren we snel mee klaar, dat vonden we tamelijk flauw….
Maar we vroegen ons wel af, hoe dat nu ging, met het schoolreisje en de Coronacrisis.

wat doen de verschillende scholen

Op sommige scholen is het geen probleem: daar hadden ze het schoolreisje vroeg in het schooljaar: binnen is binnen. Op andere scholen hebben ze aangegeven dat ze, zodra alle kinderen weer tegelijk naar school mogen, iets leuks gaan organiseren.
En weer een andere school heeft gezegd dat de schoolreis niet doorgaat dit jaar. De ouders daar gaan ervan uit dat ze volgend jaar niet voor het schoolreisje hoeven te betalen…

Waarom vindt een school schoolreisjes nuttig?

Persoonlijk heb ik moeite met schoolreisjes. Ik vind het een uitvinding van 100 jaar geleden. En dat meen ik letterlijk. Tussen 1920 en 1930 heerste er in Nederland een geweldige crisis, mensen leefden in een armoe die wij ons niet meer kunnen voorstellen. ( gelukkig maar) Een schoolreisje was een manier om kinderen uit de stad tenminste een dag zon en zee ( of bos en hei) te laten ervaren….
Een hele goede reden, lijkt mij.

In later jaren werd een schoolreisje iets waardoor kinderen er samen uit konden en elkaar op een andere manier konden leren kennen dan alleen op het schoolplein en in de klas
Ook een hele goede reden om met de klas op pad te gaan. Zo leren kinderen samenwerken.

Het nut van schoolreisjes naar de Efteling?

Maar wat nu toch het nut is om met de hele klas naar de Efteling ofzo te gaan?
Dat heb ik dus echt  nooit begrepen. En uit de verhalen van mijn kinderen, werd het me niet duidelijk ook. Precies dezelfde groepjes als die je van het schoolplein en de klas kent, dwalen een dag door een pretpark…Sorry, maar wat leren ze daarvan?

Misschien moeten ouders en kinderen wel blij zijn dat ze niet uren in de bus hoeven zitten om daarna door een pretpark te moeten dwalen. Misschien is met z’n allen spelletjes doen in en om de school wel 100 keer leuker ( en leerzamer…)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *