Leren lezen, wat komt daar bij kijken? deel 3

leren lezen

Leren lezen, wat komt daar bij kijken? deel 3

Klanken en leren lezen:

De klanken zijn eigenlijk het ¨mechanische deel¨ van het leren lezen. Het klinkt te simpel voor woorden MAAR als je kind geen klanken kan onderscheiden, dan wordt het leren lezen een moeilijk proces. Misschien herinner je je nog dat jij op de basisschool moeite had te onthouden of een woord nu met een V of een F geschreven werd. En waarom was dat zo moeilijk? Juist ! Die klanken lijken zo verschrikkelijk veel ( of was het nu Feel ) op elkaar.
Als je dat snapt , snap je ook dat je kind een enorme sprong voorwaarts maakt in het leesproces op het moment dat hij herkent welke tekentje welke klank krijgt. Dat noemen we de klank-teken koppeling. Essentieel in het leren lezen.

Wat kun je doen om je kind te helpen die klank-teken koppeling te leren?

– Rijm je suf! Klap, hap, knap, sap het eindigt allemaal op ap. Lekker doorrijmen en die klank-teken koppeling zit er lekker in ! Schrijfster deze deed het gezellig op de fiets!
– Er zijn ontzettend veel leuke alfabet boeken ( in de bibliotheek, het hoeft je geen vermogen te kosten) waarin je samen letters kan bekijken en bespreken . Persoonlijk vond ik het boek : ¨kijk dit is mijn letter ¨ fantastisch
– Schrijf de namen op van familie en vrienden, maak rijtjes van namen die met dezelfde letter beginnen
– Laat je kind jou voorlezen
– Benoem de letters niet : verklank ze. We spellen A maar we spreken het uit als de a van
appel. Je zult merken dat ze dat in groep 3 ook doen bij het leren lezen
En tenslotte: Geniet !!!  want het is fantastisch om te zien hoe je kind leert lezen!
 

Leren lezen wat komt daar bij kijken? deel 4

Leesspelletje

Als je kind begint met leren lezen, dan is hij hongerig naar meer. De kik dat jij van tekens klanken kan maken; dat jij snapt wat daar staat, dat jij kan LEZEN , is heel erg groot.
Daar kan je gebruik van maken: een leuk spel, wat je eigenlijk overal kan doen: in de auto, in de trein, in het vliegtuig, in de tent en aan de keukentafel. Het spel kost je ook niet meer dan 24 wasknijpers, nou ja een paar extra voor het verlies.

Pas op

Toch even 2 waarschuwingen:

1 Kijk steeds in de klas even om een hoekje. Waar zijn ze met lezen en schrijven mee bezig ? Als jij het te makkelijk maakt is dat namelijk net zo vervelend als wanneer je het te moeilijk maakt.

2 Voor dyslectische kinderen is dit geen leuk spel.

lees ook  7 tips om je kinderen te helpen bij het leren lezen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *