En toen was kerstmis voorbij.

veranderingen

kerst geeft veel veranderingen in huis, hoe ervaart een peuter dat?

Het is, zelfs in Corona tijd, een drukke gezellige tijd, waarin alles, maar dan ook alles anders is.
Kijk eens door de ogen van je peuter.
je huiskamer ziet er anders uit. Er komen mensen eten en dat duurt langer. Het eten is ook anders. Je moeder staat veel in de keuken en ze is misschien een beetje gestrest. Eigenlijk is je moeder ook anders….

Er zijn peuters die al deze veranderingen van harte omarmen. Ze vinden het allemaal geweldig. Ze worden er alleen wel een beetje druk van. Er zijn ook peuters die zich afvragen wat het nut van al die veranderingen is, zij worden ook een beetje druk. Of een beetje huilerig. Of erg stilletjes.

Je moet weten: peuters zijn dol op voorspelbaarheid. En niet op veranderingen. Voorspelbaarheid geeft ze namelijk houvast. Het gevoel dat ze alles begrijpen en alles kunnen.  En dat gevoel is tijdens de kerstdagen best op de proef gesteld.

Is dat erg? Helemaal niet. Veranderingen horen bij het leven, dat zal je kind ook moeten leren. Volgend jaar is het al heel anders. Maar nu doe je er als moeder verstandig aan zoveel mogelijk terug te keren naar het normale ritme van alledag. Zo min mogelijk veranderingen. Hou zoveel mogelijk de vaste opstaan en naar bed gaan tijden aan. Zet niet de hele dag de tv aan, als je dat normaal ook niet doet. Eet weer gewoon zoals je dat altijd doet. Pyama dagje ? Leuk, maar niet gewoon, dus: niet doen.

En ga vooral naar buiten, ook als het naar weer is. Een regenbuitje is geen reden om niet even de eendjes te gaan voeren. Of een ommetje te maken met de driewieler. Van frisse lucht en beweging gaan kindertjes heerlijk slapen! En dat is de beste manier om al dat ongebruikelijke te verwerken.

Je hebt tussen kerst en oudjaar mooi de gelegenheid om terug te keren naar het leven van alledag.
Met een beetje geluk, slaapt je peuter op oudejaarsavond lekker door. Maak ze niet wakker. Ga om de 5 minuten even kijken, als je bang bent dat je ze niet hoort roepen om 12 uur. Ik deed dat destijds ook. Het werkt perfect.

Zo zeil je rustig het nieuwe jaar in. Klaar voor nieuwe avonturen.

Lees ook eens: Het nieuwe normaal en de kerst

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *