Hoe een dreumes fantasie ontwikkelt

fantaseren

Als dreumesen zo ongeveer twee jaar zijn, beginnen ze fantasie te ontwikkelen. Dat doen ze natuurlijk niet van de een op de andere dag. Je ziet het geleidelijk aan gebeuren. Maar vergis je niet ! het ontwikkelen en gebruiken van fantasie is een heel belangrijke mijlpaal. Want naast de concrete wereld, zeg maar de “normale” wereld, is er nog een wereld mogelijk! De fantasie wereld. De wereld van de verhalen en de liedjes, maar ook de wereld waarin een kind zich bewust begint te worden van emoties van anderen.

Je ziet hoe kinderen hun speelgoed, maar ook jouw spullen beginnen te gebruiken voor heel andere doeleinden dan dat ze bedoelt zijn! Een bankje wordt een bus, waarmee ze naar oma gaan. Een lepel wordt een microfoon. Een knuffellapje wordt een stofdoek..de variaties zijn eindeloos> en ze zijn leuk

Voor een dreumes is het verschil tussen fantasie en werkelijkheid heeeel dun.
Terwijl Kevin met veel gevoel speelt dat hij een gevaarlijke leeuw is, wordt Nick doodsbang…Hellup !! dit moet stoppen, straks wordt hij opgegeten.
Nu kun je als moeder wel zeggen: “maar Nick, je weet toch dat dit fantasie is, het is niet echt” Maar voor Nick is het heel echt! Je kan beter tegen Kevin zeggen: hou eens even op.

Als je een paar maanden verder bent, ziet Nick het verschil wel. Maar het kan nog jaaaren duren voor kinderen het verschil tussen hun zelf gefantaseerde verhalen en de werkelijkheid echt zien.

Zo kwam ik laatst een schattige peuter tegen die zijn oma uitgebreid stond te vertellen, dat hij de bloemen in het perk er speciaal voor haar had ingezet.
Het was nog een heel werk geweest…

Stimuleer je dreumes vooral in zijn fantasiespel, als ze in de “bus” zitten, vraag waar ze naar oe gaan, stel een oude ov-kaart ter beschikking. Dat soort dingen. Kies speelgoed waarmee je fijn kan fantaseren: een keukentje bijvoorbeeld, een gereedschapskist, een dokterskoffertje het zijn zaken waar een dreumes mee vooruit kan.

wil jij meer lezen over je kind en fantasie? Lees dan verder in je kleuter en fantasie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *