Speurtocht in de wijk

speurtocht in de wijk

weet je hoe leuk en makkelijk het is een speurtocht in de wijk te organiseren

Natuurlijk kan je voor een verjaarspartijtje een speurtocht uitzetten, maar waarom wachten op een verjaardag? Je kan het ook gewoon op een doordeweekse zondag doen, of in de vakantie.
Nodig wat kinderen uit (voorlopig in deze Corona-crisis, niet te veel). En ga een lekkere ouderwetse speurtocht in de wijk maken

Een kaart (vanaf 7 jaar en ouder)

 • Maak een kaart van de wijk. Dat doe je door de kaart via Google maps uit te printen en hem vervolgens over te trekken. Dan heb je alle straten, maar staan de namen er niet meer op.
  Voor kinderen tot ongeveer 7 jaar moet je niet meer dan ongeveer 4 straten uitprinten.
  *Bij oudere kinderen geef je een wat grotere kaart.
 • Op de kaart zet je 2 kruizen: een kruis van het startpunt. En 1 kruis waar de schat verborgen ligt.
 • Verdeel de kinderen in 2 tallen. Vertel dat er voor elk tweetal een schat verborgen ligt.
 • Laat ze met een tussenpoos van 3 minuten vertrekken. En wacht tot ze thuiskomen met de schat. (en geloof mij: dat kan even duren)
 • Hoe verstop je de schat: je kan gewoon ergens een door verstoppen, daar doe je voor elk koppel een kaartje/cadeautje in. Je schrijft de naam van elk koppel erop.
  **Een iets ingewikkelder variant voor oudere kinderen: Verstop voor elk koppel de schat op een andere plek.

speurtocht in de wijk met een kaart: ik heb zo gelachen !

Opmerking: ik heb dit ooit gedaan met een stel 7 jarige jongetjes, ze zijn meer dan een half uur in de weer geweest…Ze kunnen namelijk nog helemaal geen kaart lezen…Ze raakten compleet verdwaald in  4 straten van onze wijk.

Met de telefoon op pad

Dit is nog eens iets anders dan Pokemons vangen (hoewel dat ook heel leuk is) Deze speurtocht is wel wat bewerkelijker, maar ook heel erg leuk.

 • Verstop  voor deze speurtocht in de wijk een aantal “sleutels” En stippel door de wijk een route uit, met duidelijke herkenningspunten. ( helemaal leuk als je bv het huis van oma of iets dergelijks in de route kan opnemen)
 • Stuur de kinderen in 2 tallen op pad. Het eerste herkenningspunt geef je ze. ( bv de school, de AH, wat ook maar in de buurt is)
 • Bij het herkenningspunt aangekomen moeten ze de sleutel zoeken. In de sleutel zit een code. Zodra ze de code hebben opgelost, moeten ze HET CENTRUM ( dat ben jij dus) bellen en de oplossing door geven.
 • Hebben ze het goed? Dan krijgen ze van jou het volgende herkenningspunt!
 • Deze speurtocht kan je het beste laten eindigen in de snackbar…

Tenslotte

Dit zijn heel eenvoudige speurtochten in de wijk, die je in een uurtje in elkaar zet. En ze geven gegarandeerd plezier. Wil je ze gebruiken voor een kinderfeestje? Kan net zo makkelijk, dan kleed je de speurtocht als het ware wat meer aan. Voor een piratenfeestje, brand je rafelrandjes langs de kaart, en gooi je er wat thee over: zo heb je een hele mooie oude kaart…Geef alle piraten een ooglapje en je bent al weer een eind verder.
Is het een typische meiden party en speurtocht? Werk met glitter kaartjes, en rainbow snoepjes. En laat ze niet zoeken naar de begraven schat, maar naar de pot goud aan het einde van de regenboog

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *