zoete drankjes voor peuters? echt niet doen dus

zoete drankjes

Drinken peuters echt teveel zoete drankjes…

Uit onderzoek blijkt dat een gemiddeld schoolkind per dag ongeveer een liter zoete drankjes drinkt, en daar mee per dag bijna 100 gram suiker !! naar binnen werkt.
Uit onderzoek van het Jogg blijkt dat peuter gemiddeld twee keer zoveel zoete drankjes drinken als water.
Veel moeders denken dat ze uit moeten kijken met frisdranken. En dat is ook zo . Maar ook in appelsap, limonadesiroop en Yoki- en ander melk drankjes, zit allemaal: SUIKER, En al die suiker, neemt je peuter mee. Letterlijk in de vorm van overgewicht. En dat wil je niet!

Niet iedere ouder vindt water een goed idee

Een jaar of wat terug las ik een ietwat verbijsterend krantenbericht.
Een basisschool had besloten alle suikerdrankjes te verbieden. Alle kinderen moesten gewoon water drinken. Een vader pikte dit niet. Hij vond dat zijn kind niet afgescheept hoefde te worden met zoiets flauws als water… Hij gunde zijn kind het beste…

Terug naar vroeger

Gewone melk of karnemelk, thee met een klein beetje suiker. Een glaasje limonade en voor de dorst gewoon een glaasje water.
Gewoon terug naar vroeger: toen limonade nog een luxe was…

Dat is helemaal niet erg of zielig, nee dat is gezond. En een goede gezondheid dat is een van de mooiste dingen die je een kind kan geven. En dat is 100 keer belangrijker dan een teleurgesteld gezichtje omdat de dorst met water gelest moet worden.

Teleurgestelde gezichtjes voorkom je ook door van jongs af aan
uit  te leggen dat veel zoetigheid gewoon ongezond is. Niet alleen dik makend, maar ook slecht voor je tanden. En niemand gaat graag naar de tandarts, toch?

Geleerden zijn er nog niet over uit, maar het lijkt er op of je van suiker ook heel druk kan worden. Zelf vind ik dat een lastig iets om echt wetenschappelijk vast te leggen: wanneer vind je een kind druk?

Wel is  zeker bewezen dat suiker een zekere mate van verslavend is: je wil er eigenlijk steeds meer van. Want helaas reageren onze hersenen positief op suiker: het geeft een tevreden gevoel…

Kortom er zijn heel veel redenen om suiker met mate te gebruiken. Helemaal niet gebruiken is natuurlijk onzin en ook niet nodig. Maar begin eens met op de hoeveelheid suiker te letten die je peuter al drinkend binnen krijgt.

Bron Onderzoek naar drinkgedrag van peuters

lees ook : je peuter en eten

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *