Hoppah; een nieuw schooljaar! Juf Petra vertelt

een nieuw schooljaar

Weer naar school: een nieuw schooljaar begint

Maandagochtend kwart over acht, de inloop is begonnen, gespannen ouders en kleuters lopen rustig het klaslokaal binnen. Ik zie nieuwsgierige ogen, verwondering en spanning… Kinderen die vorig jaar al bij ons in groep 1/2 zaten, zien dat de indeling van het lokaal veranderd is.

Ze zoeken hun stoeltje op om vervolgens zo snel mogelijk naar mij als juf af te stormen en mij te overladen met avontuurlijke vakantieverhalen; ‘juf, ik ben naar dol-vis-narium’ geweest!’ ‘En wij gingen naar de reuzen’ of ‘wij gingen naar dinoland’. Fantastisch!De allerjongste kleuters hebben alleen maar oog voor hun vader of moeder en houden zich krampachtig aan hen vast. Een nieuw schooljaar jaar nog even wennen zijn

Hoe vinden mijn kinderen het op school

Langzamerhand nemen ouders afscheid van hun kinderen en gaan naar huis, ondertussen denk ik aan mijn eigen kinderen. Hoe zullen onze jongens het vinden bij hun nieuwe juf in groep 4 en groep 3? En mijn dochter, zij mag voor het eerst naar de peuteropvang! Eigenlijk zou ik ze zelf naar school brengen, maar mijn duo-collega heeft zorgverlof, omdat haar zoontje pas geopereerd is. En om ‘mijn’ kleuters al meteen de eerste schooldag een inval-juf te geven, tja dat is ook zoiets…

Een nieuw schooljaar: de basis voor een goede sfeer

Aan het begin schooljaar wordt de basis gelegd voor een goede sfeer in de groep. Kinderen zien elkaar weer voor het eerst, oriënteren zich in de groep en presenteren zich daarin. In de klas doe ik daarom allemaal kennismakingsspelletjes. Ik zet bijvoorbeeld een leuk muziekje aan en als de muziek stopt moeten de kinderen een kind de hand geven en oogcontact maken met het kind welke dicht bij hem of haar staat. Dit bouwen we uit met het noemen van de namen, het delen van interesses. Deze groepsfase wordt ook wel ‘forming’ genoemd. Het is belangrijk dat alle kinderen zich veilig gaan voelen op school.

De stormingfase

Na een tijdje ontstaat er een ‘stormingfase’, in dit proces zullen leiders gaan opstaan. En ook bij kleuters zien wij dit gebeuren. Hoe jong of oud kinderen en volwassenen ook zijn; in groepen zijn er altijd leiders en volgers! Het is de bedoeling dat de leiders in de klas positieve leiders worden, en de volgers ook weerstand durven te bieden. Daarom maken met z’n allen groepsregels en helpen elkaar bij het uitvoeren van deze regels.  En zo ontstaat dan een positieve groep.

Een nieuw schooljaar: de gouden weken

Bij ons op school worden deze weken de ‘gouden weken’ genoemd. Met z’n allen willen we gaan voor GOUD! We willen er uit halen wat er in zit, met de kinderen, met ouders en met de collega’s.

En ondertussen mag jij als ouder ook tig keer op school komen… voor een kennismakingsgesprek, een informatieavond, als luizenmoeder, voor het bezoek aan de schoolarts, bibliotheekmoeder, of chauffeur naar een leuk uitje. En dan weet je, de scholen zijn weer begonnen!

Lees ook : Wees aardiger ! Een bijzondere oproep van de directeur van een basisschool

16 antwoorden
  1. Lodi zegt:

    Hier zijn de scholen ook weer begonnen en ik vind de eerste dagen ook altijd erg belangrijk. De eerste dagen besparen de rest van het jaar. Ze zijn hier enthousiast en vinden de juffen weer aardig en de klas lekker ruim, een goed teken dus.

    Beantwoorden
  2. Anja zegt:

    Hier ook goudenweken al is het begin van het schooljaar niet zo best geweest, aangezien bleek dat school fouten heeft gemaakt bij het samenstellen van de vakkenpakketten van 5 leerlingen, waaronder mijn dochter…

    Beantwoorden
  3. Floortje zegt:

    Ah ik vind het mooi dat er in het basisonderwijs de focus ligt op persoonlijk contact! Zouden wij als volwassenen soms nog even naar terug moeten vind ik.

    Beantwoorden
  4. Manon zegt:

    Een ver van mijn bed show, want ik heb zelf geen kinderen en het is al lang geleden dat ik zelf naar de basisschool ging haha. Maar ik kan me nog wel herinneren hoe spannend ik het vond!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *