Een maaltijd op school, in andere landen. 

maaltijd

Wat is Europees bekeken, nu normaal: wel een maaltijd op school of niet? 
 
Het antwoord op die vraag is snel gegeven: een – gratis – maaltijd op school wordt in meer landen wel gegeven, dan niet. 
De landen zonder schoolmaaltijd: 

Denemarken 
Ierland 
Griekenland 
Kroatie 
Luxemburg 
Noorwegen 
Nederland 
Oostenrijk 
Zwitserland 

Dat zijn er maar heel weinig zoals je ziet. We zijn een uitzonderingspositie.

 Waarom geen schoollunch in Nederland? 

Nederland is een heel klein land, de meeste kinderen wonen vlak bij de school. Ze kunnen dus tussen de middag, makkelijk naar huis gaan. Maar ik denk niet dat dat de echte reden is. 
In de vijftiger- zestiger jaren, werkten de vaders dicht bij huis. Ook zij kwamen tussen de middag thuis. Want moeder de vrouw, tja…die werkte niet en die kon dus mooi het eten op tafel zetten… 
Het was in de jaren vijftig in Nederland bij de boeren en handwerk mannen heel gebruikelijk om tussen de middag de warme maaltijd te eten, ze hadden nieuwe energie nodig voor het zware werk voor het zware werk dat ze deden. 

Deftiger 

De gewoonte om tussen de middag warm te eten, was dus vooral iets van boeren en mensen die met hun handen (en zwaar werk) hun brood verdienden. En zo werd tussen de middag brood eten, ook een beetje een zeg maar status dingetje… 

Brood tussen de middag in plaats van een warme maaltijd

Hoewel langzamerhand heel Nederland over ging op een boterhammetje tussen de middag, de vaders verder weg gingen werken en ‘s morgens verdwenen om ‘s avonds terug te komen, bleef het een gewoonte dat de kinderen op de basisschool tussen de middag naar huis gingen. Moeders was nog steeds thuis. 

In de jaren 70, wilden steeds meer moeders gaan werken, en zij liepen tegen die onmogelijke schooltijden aan. Van 9 tot 12 van 13 tot 16 uur…Wie gaf in dat uur tussen de middag, hun kind dat boterhammetje. 

Overblijf 

En zo ontstond de overblijf 

Na een lange en pittige strijd, kregen moeders het recht om overblijf mogelijkheden voor hun kind te eisen. Een kind van een moeder die zo nodig moest werken, kon dan op school lunchen. ZIELIG hoor. 

Maaltijd op school voor allemaal 

Het is denk ik dat gevoel wat nog steeds enigszins boven de overblijf hangt, wat maakt dat schoollunches een zeg maar “ding” zijn. Tel daarbij op, dat in eerste instantie, dat gratis eten alleen voor die kinderen was, wier ouders het niet konden betalen. TJA…welke ouder wil zo gestigmatiseerd worden? 
Ik kan je wel vertellen, er is geen enkel ander land in Europa dat dat heeft gepresteerd.


lees ook eens: brood leren eten, hoe doet je baby dat
 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *