SCP: kinderen doorbreken armoede als ze taalachterstand inhalen

Arme gezinnen lopen het risico om generaties lang in armoede blijven hangen. Maar volgens Stella Hoff van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het Centraal Bureau voor de Statistiek is er goed nieuws. Door taalachterstanden in te halen en gezond eten te krijgen, kunnen kinderen uit arme gezinnen er later een stuk beter voor staan.

Kinderen ontstijgen vaak armoede

Van alle gevolgde kinderen die in armoede leefden, was bijna 10 procent op volwassen leeftijd zelf ook arm. Maar dat betekent dat ruim 90 procent er op latere leeftijd beter voor staat. Dit blijkt moeilijker voor kinderen uit migrantengezinnen. Zij hebben vaak te maken met een taalachterstand, die de ontwikkeling op latere leeftijd in de weg staat.

Kinderopvang en school kunnen helpen

De kinderopvang kan een grote rol spelen in de ontwikkeling van deze kinderen. Door bijvoorbeeld het zingen van nederlandse liedjes, en tijd doorbrengen met goed Nederlands sprekende leiding en kinderen, spreken deze kinderen de taal veel beter als ze naar de basisschool gaan.

Om kinderopvang ook beschikbaar te maken voor gezinnen die in armoede leven moet de kinderopvang vanaf 2025 nagenoeg gratis worden.

Een andere reden voor achterstand kan zijn dat kinderen die in armoede opgroeien vaak minder gezond eten. Er wordt regelmatig thuis niet ontbeten, en een kind met honger kan zich minder goed concentreren. Volgens de onderzoekers is een gezond ontbijt op school een flinke stap in de goede richting. Het kabinet draagt ook zijn steentje bij door per 2024 de BTW op groente en fruit te schrappen, zodat gezond eten ook thuis makkelijker wordt.

De armoede voorbij

Betere gezondheid betekent betere prestaties. En dat zorgt er weer voor dat jongeren doorleren en later een baan met een hoger inkomen kunnen krijgen. Zodat hun kinderen niet in armoede op hoeven te groeien en vanaf het begin een betere start kunnen maken.

Lees erover op Nieuws nl

Lees ook op Baby en Kind: Kan doorgeslikte kauwgom in je lichaam blijven plakken?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *