Waarom lopen we de avondvierdaagse?

avondvierdaagse

Kan iemand me vertellen: “waarom lopen we die avondvierdaagse?” , zuchtte een uitgeputte moeder. Ze had met haar twee koters braaf mee getippeld.

Je kent dat wel: je rent uit je werk naar huis huphuphup eten, hup spullen verzamelen,hollen naar school en dan gezellig die avond vierdaagse lopen. Aan de andere kant, het is natuurlijk ook altijd heel erg gezellig en dik lachen. En die kilometers verdwijnen onder de voeten van jou en van je kinderen. Voor je het weet ben je weer op het schoolplein.

Maar goed op de vraag” waarom lopen we de avondvierdaagse?”, kom ik ook niet verder dan…”hmmm, omdat het gezond is ?””. Tijd dus om eens op onderzoek uit te gaan. En wat blijkt ?

avondvierdaagse

De Avondvierdaagse is al 71 jaar oud.

We gaan een stukje verder de geschiedenis in. Aan het begin van de vorige eeuw begonnen welgestelde mensen wandelmarschen ( ik vind het zo’n mooi woord ) te organiseren voor de arbeiders die in de fabrieken werkten. De welgestelde bovenklasse kreeg zo langzamerhand door dat werklieden wel een heel zwaar leven hadden. En vele van hen wilden daar best iets aan doen. ( zie ook bewaarschool ).

Dan maar ‘s avonds

En zo begon men met het organiseren van vierdaagse wandelmarsen. Dat was overigens voor volwassen mannen.
Maar toen ! Toen werd het oorlog en de Duitsers verboden deze wandelmarsen. Onderweg hadden de mannen natuurlijk tijd genoeg om allerlei verzetsactiviteiten te regelen!

“Oke”, zei men toen, “als het overdag niet mag. Dan maar in de avond”
En zo ontstond de avondvierdaagse!

Maar het was pas in de jaren tachtig ( dus 40 jaar geleden ) dat de scholen ook mee gingen doen. Een paar slimmerds dachten “jong geleerd is oud gedaan !” En ja dat blijkt ook wel te kloppen…Gelukkig werden er toen wel kortere afstanden gemaakt.

Wat feiten over de vierdaagse ( gewoon omdat het leuk is )

 • Ieder jaar lopen er zo’n 500.000 kinderen mee.
 • Ieder kind heeft minstens een begeleider
 • Elke avondvierdaagse heeft een ehbo team verkeersregelaars, dj’s en nog wat van zulke vrijwilligers.
 • De meest gezongen liedjes onder weg zijn : “zo gaat ie goed, zo gaat ie beter” “het hondje van de baker” “boven in de bergen” “potje met vet’

  Tips voor moeders tijdens de Avondvierdaagse

 • Maak je niet bezorgd of je kleuter wel 5 km kan lopen. Een gemiddelde kleuter kan 10 km lopen!
 • Koop geen nieuwe schoenen voor de avondvierdaagse, of als je het wel doet, ( omdat de oude echt niet meer kunnen ) zorg dan dat je kind ze minstens 2 weken van te voren heeft ingelopen
 • Denk niet van dat lopen val je toch af : een gemiddeld kind van 27 kilo verbruikt 100 calorieën met een uurtje lopen. ( Dus niet de snoeptrommel volstoppen )

leuk artikel

15 antwoorden
 1. Huppeltje zegt:

  Leuk stuk!

  Voor mij niet herkenbaar! Ben de gelukkige ouder die hem maar 1x tot nu toe heeft gelopen. Oudste op speciaal onderwijs buiten de regio toen hij op de basisschool zat en die liepen niet. Dochter liep hem 2x denk ik en daarna hoefde ze niet meer van de andere ouder. Zal hem in de toekomst wel moeten lopen met de kleinste 2 aangezien mijn vriend de avondvierdaagse muzikaal begeleid.

  Zal dus over een aantal haar terug denken al grinnikend aan dit stukje 😉

  Beantwoorden
 2. Pallas zegt:

  Ik hou eigenlijk wel van lopen en van de sfeer van een avondvierdaagse… Zal dus wel zo’n moeder worden die zich vrijwillig aanmeldt later 😉

  Beantwoorden
 3. nicole orriens zegt:

  Ik vond het altijd vrij verschrikkelijk moet ik bekennen, en deed er met de kinderen niet meer aan mee. Het was veels te druk.

  Beantwoorden
 4. Wanda zegt:

  Ik heb als kind nooit meegedaan, had toen echt een broertje dood aan wandelen en vond het niks. Ondanks dat mijn hele klas mee deed, vond ik het leuker om toe te kijken. Nu loop ik wel elke week 2 avonden een uurtje…

  Beantwoorden
  • Felice Veenman zegt:

   hahaha, zo zie je maar weer! ( ik was trouwens net zo, als kind vond ik het ook niks en nu wandel ik voor mijn lol )

   Beantwoorden
 5. Mama Jezz zegt:

  Wat een leuk stukje.
  Ik deed als kind ook altijd mee. Met onze dochter slaan we dit jaar nog even over. Maar ik hoop dat het volgend jaar wel lukt om nee te doen. Dan zit ze in groep 3.
  Overigens mogen de kleuters hier ook alleen de laatste dag mee lopen voor een medaille. Maar dat is in mijn eerste werkweek van mijn nieuwe baan en helaas niet haalbaar qua tijd.

  Beantwoorden
 6. Kaat Krabbelt zegt:

  Mijn zoontje zit op speciaal onderwijs en daar heb ik de fanatieke oproepen niet gehoord om mee te doen…de school doet er niet aan mee *JIPPIE*
  Ik kreeg nog een uitnodiging van een vader van de oude school dat we daar anders wel mee mochten lopen….sttttt beet ik hem toe,…niet zo hard straks hoort mijn zoon je nog.

  IK vind het leuk om te zien die groepen met kinderen maar dan vooral met andermans kinderen met hun ouder(s)

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *