fbpx

Hoppah; een nieuw schooljaar! Juf Petra vertelt

30 augustus 2018| door: Petra IJpma |1710 Views|16 Comments
Hoppah; een nieuw schooljaar! Juf Petra vertelt

Weer naar school: een nieuw schooljaar begint

Maandagochtend kwart over acht, de inloop is begonnen, gespannen ouders en kleuters lopen rustig het klaslokaal binnen. Ik zie nieuwsgierige ogen, verwondering en spanning… Kinderen die vorig jaar al bij ons in groep 1/2 zaten, zien dat de indeling van het lokaal veranderd is.

Ze zoeken hun stoeltje op om vervolgens zo snel mogelijk naar mij als juf af te stormen en mij te overladen met avontuurlijke vakantieverhalen; ‘juf, ik ben naar dol-vis-narium’ geweest!’ ‘En wij gingen naar de reuzen’ of ‘wij gingen naar dinoland’. Fantastisch!De allerjongste kleuters hebben alleen maar oog voor hun vader of moeder en houden zich krampachtig aan hen vast.

Hoe vinden mijn kinderen het op school

Langzamerhand nemen ouders afscheid van hun kinderen en gaan naar huis, ondertussen denk ik aan mijn eigen kinderen. Hoe zullen onze jongens het vinden bij hun nieuwe juf in groep 4 en groep 3? En mijn dochter, zij mag voor het eerst naar de peuteropvang! Eigenlijk zou ik ze zelf naar school brengen, maar mijn duo-collega heeft zorgverlof, omdat haar zoontje pas geopereerd is. En om ‘mijn’ kleuters al meteen de eerste schooldag een inval-juf te geven, tja dat is ook zoiets…

Een nieuw schooljaar: de basis voor een goede sfeer

Aan het begin schooljaar wordt de basis gelegd voor een goede sfeer in de groep. Kinderen zien elkaar weer voor het eerst, oriënteren zich in de groep en presenteren zich daarin. In de klas doe ik daarom allemaal kennismakingsspelletjes. Ik zet bijvoorbeeld een leuk muziekje aan en als de muziek stopt moeten de kinderen een kind de hand geven en oogcontact maken met het kind welke dicht bij hem of haar staat. Dit bouwen we uit met het noemen van de namen, het delen van interesses. Deze groepsfase wordt ook wel ‘forming’ genoemd. Het is belangrijk dat alle kinderen zich veilig gaan voelen op school.

De stormingfase

Na een tijdje ontstaat er een ‘stormingfase’, in dit proces zullen leiders gaan opstaan. En ook bij kleuters zien wij dit gebeuren. Hoe jong of oud kinderen en volwassenen ook zijn; in groepen zijn er altijd leiders en volgers! Het is de bedoeling dat de leiders in de klas positieve leiders worden, en de volgers ook weerstand durven te bieden. Daarom maken met z’n allen groepsregels en helpen elkaar bij het uitvoeren van deze regels.  En zo ontstaat dan een positieve groep.

De gouden weken

Bij ons op school worden deze weken de ‘gouden weken’ genoemd. Met z’n allen willen we gaan voor GOUD! We willen er uit halen wat er in zit, met de kinderen, met ouders en met de collega’s.

En ondertussen mag jij als ouder ook tig keer op school komen… voor een kennismakingsgesprek, een informatieavond, als luizenmoeder, voor het bezoek aan de schoolarts, bibliotheekmoeder, of chauffeur naar een leuk uitje. En dan weet je, de scholen zijn weer begonnen!

Lees ook : Wees aardiger ! Een bijzondere oproep van de directeur van een basisschool

 

16 Comments on this topic

  • Avatar

   Lodi

   31 augustus 2018 at 8:54 am

   Hier zijn de scholen ook weer begonnen en ik vind de eerste dagen ook altijd erg belangrijk. De eerste dagen besparen de rest van het jaar. Ze zijn hier enthousiast en vinden de juffen weer aardig en de klas lekker ruim, een goed teken dus.

   • Avatar

    Petra IJpma

    AUTHOR
    1 september 2018 at 8:21 pm

    Kijk dat is een goed teken, Lodi! Op naar een prachtig schooljaar!

  • Avatar

   Anja

   31 augustus 2018 at 9:14 am

   Hier ook goudenweken al is het begin van het schooljaar niet zo best geweest, aangezien bleek dat school fouten heeft gemaakt bij het samenstellen van de vakkenpakketten van 5 leerlingen, waaronder mijn dochter…

   • Avatar

    Petra IJpma

    AUTHOR
    1 september 2018 at 8:20 pm

    Ah dat is altijd vervelend! Hopelijk is het inmiddels goed opgelost?

  • Avatar

   Melissa

   31 augustus 2018 at 9:23 am

   Heb geen kinderen maar hier zijn ze volgens mij nog paar dagen vrij als ik het goed, begreep

   • Avatar

    Petra IJpma

    AUTHOR
    1 september 2018 at 8:20 pm

    Ja dat kan kloppen, vanaf maandag is heel Nederland weer naar school!

  • Avatar

   Balou

   31 augustus 2018 at 9:31 am

   Wow de basisschool is heel lang geleden voor mij, maar wat was het altijd spannend .. een nieuwe klas! Leuk dat je spelletjes organiseert!

   • Avatar

    Petra IJpma

    AUTHOR
    1 september 2018 at 8:19 pm

    Dank je, spelletjes zijn ook altijd zo leuk!!

  • Avatar

   Floortje

   31 augustus 2018 at 12:49 pm

   Ah ik vind het mooi dat er in het basisonderwijs de focus ligt op persoonlijk contact! Zouden wij als volwassenen soms nog even naar terug moeten vind ik.

   • Avatar

    Petra IJpma

    AUTHOR
    1 september 2018 at 8:19 pm

    Helemaal waar Floortje, we zijn altijd zo druk en hebben helaas nauwelijks de tijd om vakantieverhalen met elkaar te delen.. Jammer!

  • Avatar

   Manon

   31 augustus 2018 at 2:32 pm

   Een ver van mijn bed show, want ik heb zelf geen kinderen en het is al lang geleden dat ik zelf naar de basisschool ging haha. Maar ik kan me nog wel herinneren hoe spannend ik het vond!

   • Avatar

    Petra IJpma

    AUTHOR
    1 september 2018 at 8:18 pm

    Jaah! Dat herinner ik mijzelf ook nog zo goed. Gewoon te zenuwachtig om te eten 🙂

  • Avatar

   Daphne – verdraaidmooi

   31 augustus 2018 at 4:49 pm

   Hier zijn de scholen ook weer begonnen in de buurt. Je merkt het meteen weer op straat.

   • Avatar

    Petra IJpma

    AUTHOR
    1 september 2018 at 8:13 pm

    O echt, is het dan drukker met auto’s / verkeer?

  • Avatar

   An

   31 augustus 2018 at 9:45 pm

   In België beginnen de scholen dit jaar op 3 september. Zal wennen worden na 2 maanden vakantie.

   • Avatar

    Petra IJpma

    AUTHOR
    1 september 2018 at 8:12 pm

    Altijd weer jammer dat de vakantie weer afgelopen is, succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *