Hoeveel vriendjes is normaal voor een kind? 

Hoeveel vriendjes

Je kan als moeder denken: gut, mijn lieverd heeft maar 2 vriendjes… Oké, daar is hij erg close mee, dus dat zit wel goed. Maar is twee niet een beetje weinig? 

Voor hetzelfde geld denk je; mijn kind heeft een hele sliert vrienden en vriendinnen, maar zou het niet heel goed zijn, als hij ook een boezemvriend had? 

De hoeveelheid vriendjes is niet zo belangrijk 

Hoeveel of hoe weinig vriendjes je kind heeft, dat doet er helemaal totaal niet toe. 
Zolang je kind maar gelukkig is. De ene mens, houdt nu eenmaal van veel reuring en gezelligheid, de ander houdt het liever rustig. 
Het kan je helpen om je kind te begrijpen, als je naar jezelf en je partner kijkt. Was jij dat meisje met een heleboel vriendinnen, of had je een boezemvriendin en was dat genoeg? 

Vraag ook eens aan je partner hoe dat bij hem zat vroeger. Of misschien weet je het antwoord al: hij neemt het liefst het hele elftal plus hun partners mee naar huis… 

Wanneer je kind geen enkel vriendje heeft 

Veel moeders maken zich zorgen als ze zien dat hun kind geen vriendjes heeft. En dat kan ik me heel goed voorstellen. Een vriendje is gewoon belangrijk. Maar soms lijkt het erger dan het is. 
Vanaf groep 4 zat zoonlief in een klas met 20 meiden en 7 jongens. Er was voor de jongens dus niet heel veel keus, met wie ze vriendje konden worden. 
Zoonlief viel er duidelijk een beetje buiten. Ik snapte dat wel, hij was nu eenmaal een beetje een nerdje. 
Wat belangrijk is in zo’n geval, is of je kind getolereerd wordt, of gepest. Bij mijn zoon was het eerste het geval. Hij hoorde er niet echt bij, maar vond altijd wel aansluiting. 
Daarnaast had hij meisje S. Op een leeftijd dat jongens en meiden allang niet meer met elkaar speelden, deden zij dat nog wel. Bij ons thuis, want wij woonden buiten de cirkel van de school… 

Soms moet je als moeder een beetje geduld hebben. 

Toen zoonlief naar de middelbare school ging, vond hij daar wel de zo broodnodige aansluiting. 
Hij had een leuk groepje vrienden en…op dag een ontmoette hij de knul die nu – 20 jaar later, nog steeds zijn beste vriend is. 

Maak je niet te veel zorgen 

Ik weet dat je als moeder, echt wakker kan liggen van de vraag of je kind genoeg vriendjes heeft. Dat helpt niet, lieve mede-moeders. Ga lekker slapen: het komt vanzelf goed.

Lees ook eens: schoolreisje op de fiets

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *