Snoepen in de bus?

snoepen in de bus

Weet je nog? Op schoolreisje en snoepen in de bus…

Vroeger toen de zomers nog heet en de winters nog koud waren….gingen we op schoolreisje. In de bus, zwaaien naar de moeders en hup ! Op weg naar de Efteling!
Dat uren in de bus zitten, dat was minder leuk, na een half uurtje was je toch wel uitgezongen ….Gelukig hadden we dan SNOEP !
Iedereen had grote zakken snoep, waar we naar hartelust uit konden putten. En uitdelen natuurlijk. Omdat het snoep van een ander altijd lekkerder is dan dat wat jouw moeder heeft gekocht, doken we enthousiast in elkaars snoepzakken. Wonderbaarlijk genoeg gaf er nooit iemand over…
Ergens onderweg aten we ook kleffe witte bolletjes en er was altijd aanleng limonade. Wat een dag vol fout eten, was zo’n schoolreisje...En lekker dat dat was!

Een nieuwe regel: samen snoepen in de bus!

Toen ik een jaar of negen was, voerde de school een nieuwe regel in. Al het snoep moest worden ingeleverd. Het ging in een giga trommel. Die trommel ging dan de bus rond.
In eerste instantie vonden we dat een beetje raar. Ik kan me niet herrineren dat ik het erg vond, alleen maar raar. Maar er bleek niet veel veranderd : de juffen en meesters lieten het giga blik naar hartelust rondgaan. Dus er was niet veel aan de hand, we snoepten lekker verder…

De achterliggende gedachte was eenvoudig : het was 1964. Er waren nog genoeg kinderen die het thuis echt niet breed hadden ( zeg maar smal ) Eerlijk alles delen, was de achterliggende gedachte. Best een goede, als je het mij nu als volwassen mens vraagt.

Twintig jaar later

Toen mijn kinderen twintig jaar geleden met schoolreisje gingen, waren alle beperkingen en remmingen opgeheven. Men was weer terug bij waar ik begon : Veel snoep in een eigen grote zak..

En nu….

En nu is er weer een nieuwe beweging: kinderen mogen geen snoep mee met het schoolreisje. Helemaal niks….
De reden erachter is me niet helemaal duidelijk: is het omdat er kinderen zijn waar bij thuis een grote zak snoep meegeven een probleem is? Dat zou gemakkelijk kunnen, we hebben de crisis nog echt niet helemaal achter ons. Of is het omdat teveel ouders niet willen dat hun kind snoept, omdat dat ongezond is? Zou ook heel goed kunnen, gezondheid is een hot item..Of hebben de juffen en meesters geen zin om nin de gaten te houden dat Pietje alleen lactose vrij snoept en Suszanne Engelse drop zonder gluten eet ? ( ik zou het ze niet kwalijk nemen)

Een school kan er voor kiezen snoep te verbieden op het schoolreisje. Maar het zou leuk zijn als ze de reden erachter gaven. En het zou nog leuker zijn als ze een creatieve oplossing vonden . Zoals mijn lagere school destijds. Zodat iedereen ouderwets kan snoepen in de bus.

en kijk eens bij thuisleven.com voor handige tips om je kind voor te bereiden op schoolreisjes

lees ook: waarom lopen we de avondvierdaagse

15 antwoorden
 1. Lodi zegt:

  Ik kan het me eigenlijk niet mee herinneren, maar volgens mij hadden we geen snoep in de bus in die tijd. Maar ik kan het vergeten zijn hoor. Hier mag het ook niet, ik zelf vind dat prima, maar wat de reden is weet ik niet. Voor mijn kinderen is het beter haha, die zijn altijd misselijk in de bus.

  Beantwoorden
 2. Marjolein de Jong zegt:

  Volgens mij kun je het school niet meer “goed” doen…inderdaad Pietje is allergisch voor noten, Jantje voor suiker, Marietje krijgt niets mee van mama….en als school sta je erbij en kijk je ernaar……Een alternatief zou wel mooi zijn….

  Beantwoorden
 3. Irma ten Napel zegt:

  Wat jammer! Ik kan me nog herinneren van mijn schoolreisjes dat de pret de dag er voor al begon: naar de snoepwinkel gaan, langs opa&oma want dan kreeg je een gulden zakgeld etc. Dat is toch het leukste? Al die andere dagen kunnen we wel weer gezond doen 😉 Nina is vorige week voor het eerst op ‘schoolreisje’ geweest naar de kinderboerderij, gewoon hier in het dorp. En aan het einde…. kreeg ze een zakje ships!

  Beantwoorden
 4. Marlies zegt:

  Ik kan me niet heugen dat we met bakken snoep op schoolreisje gingen. Ik weet dat ik het mijn (toekomstige) kind niet zal meegeven, omdat het ongezond voor ze is en ik ze zonder suikerverslaving wil laten opgroeien. Natuurlijk mogen ze af en toe best een snoepje, maar alles met mate.

  Beantwoorden
 5. nicole orriens zegt:

  Gezien de ban op suiker en het beleid op school is het ergens wel logisch dat het op schoolreisjes ook niet meer mag. Anderzijds ook wel een beetje jammer denk ik, want het hoort er toch ook wel bij.

  Beantwoorden
 6. Stephanie zegt:

  Een moeilijke hé!! Ik vind het zelf oké dat ze geen snoep mogen meenemen. Er zijn altijd kinderen die geen snoep zouden meekrijgen, en dan anderen die met bepaalde kinderen niet willen delen enz… Ik heb er meer moeite mee dat onze kinderen niet meer mogen trakteren in de klas als ze jarig zijn…

  Beantwoorden
 7. Huppeltje zegt:

  Wat een betutteling! Het is aan de ouders om hierin te beslissen. Mijn adhd-er die thuis echt wel zo nu en dan een snoepje krijgt mag op schoolreis lekker snoep mee. En wat hoor je dan… de juf vond mijn snoepjes ook lekker! Want hij heeft uitgedeeld! Dat maakt mij trots want het ventje kan toch delen al is hij thuis altijd bang dat hij iets tekort komt ? Ow ja, hij krijgt ook fruit mee… Ook dat is altijd op!

  Beantwoorden
 8. Nora zegt:

  Wij namen als kind geen snoepjes mee op schoolreis. Wel koekjes en een lekker drankje. Dat was bij ons geen ding. Wat ik mij wel herinner als kind is dat we 1 keer per week een centje kregen van papa en dan ermee mochten doen wat we wilden. Dus ook een hele zak snoep kopen bij het winkeltje in de straat. Ik heb nog steeds dat nostalgisch gevoel wanneer ik datzelfde winkeltje nu zie.

  MAAR mijn kids gaan niet zomaar een hele zak snoep kopen en oppeuzelen. Gek hé. Ze krijgen wel snoepjes, maar dan maximum 1-2. Omwille van het ongezonde natuurlijk.

  Beetje dubbel gevoel: laat ze lekker kind zijn en nope snoep is ongezond

  Beantwoorden
 9. CustÒdia Chineva zegt:

  ik ben geen snoeper. haal ze ook niet vaak in huis, maar met schoolreis maak ik wel uitzondering hahahah, ik heb leuk herinnering aan mijn school reizen xxx

  Beantwoorden
 10. Daphne - verdraaidmooi zegt:

  Oh wat jammer! Ik had vroeger een flinke rugzak gevuld met snoep en zoet drinken. Dat was gewoon onderdeel van het schoolreisje 😉

  Beantwoorden
 11. Frederique zegt:

  Sja het is ligt allemaal zo gevoelig. Zelf vind ik snoep wel bij een schoolreisje horen en omdat het slechts 1 keer per jaar is vind ik het ook anders dan bijvoorbeeld zoete traktaties want er is altijd wel iemand jarig dus dat telt enorm op.

  Beantwoorden
 12. Janet | thatonetime zegt:

  Bij ons op school mogen de leerlingen ook geen snoep meenemen op schoolreis. Wij als leerkrachten zorgen echter voor de snoepjes en lekkernijen om de eerste reden die je noemt en zodat het enigszins beperkt blijft.

  Beantwoorden
 13. The lemon kitchen zegt:

  Ik ben geen snoeper, maar vind wel dat het in Nederland nu vrij extreem allemaal wordt!
  Mijn nichtjes en broertje en zusje mogen bijna niks meer mee nemen haha!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *