Vriendjes: wanneer zijn kinderen vriendjes

vriendjes

Vriendjes: wanneer zijn kinderen vriendjes? We weten het allemaal nog wie ons vriendje of vriendinnetje was in groep 1. En hoe dat buurjongetje heette waar je niet me wou spelen….

Sociale contacten , vrienden, vriendinnen, ze spelen ons hele leven een belangrijke rol. Dat zijn de mensen waarmee we samen werken, samen spelen, ruzie maken en het weer goed maken. Zonder vrienden zou de wereld een kille plaats zijn.

Wanneer zien kinderen  elkaar als vriendjes?

Wij volwassen hebben een duidelijk beeld van vriendschap. Het is een band die vaak de jaren heeft getrotseerd. Je kent elkaar door en door. En  je weet dat je altijd op elkaar kan terug vallen, bij je beste vriend(in ) schaam je je nergens voor.

Maar hoe zit dat met kinderen? Als je zes jaar oud bent, heb je nog niet echt de tijd gehad om een band op te bouwen. Waar zit vriendschap dan in?

Je ziet bij kinderen tot een jaar of negen dat vriendschap sterk gebaseerd is op dezelfde dingen leuk vinden .Hoewel dat ook wel tot de nodige drama’s kan leiden, maar zeiden we niet dat kinderen ook leren van ruzie maken en het weer goed maken?

Tegen de tijd dat kinderen negen, tien jaar zijn, gaan vriendschappen zich verdiepen. Dat heeft er ook mee te maken dat dit de leeftijd is waarop kinderen leren zich te verplaatsen in anderen.

En dat geeft ze ook de mogelijkheid, elkaar raad te geven, of elkaar te troosten.

In plaats van : zij is mijn vriendinnetje want we spelen allebei graag prinsesje, krijgen we: zij is mijn vriendinnetje, want ik vind haar lief.

Dit is ook de leeftijd waarop je kind ontroostbaar kan zijn als een vriendje of vriendinnetje ineens een ander verkiest en je in de steek laat…..

Lees verder Mijn kind: vrije tijd – Vriendschappen: op welk level zit je kind?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *