Kost een kind: een chalet, een huis of een villa?

wat kost een kind

Wat kost een kind nu eigenlijk ?

Om te weten hoeveel een kind nu werkelijk kost, moet je eerst weten waar het geld naartoe gaat. Om dit te kunnen bepalen moeten we kijken naar alle vaste en variabele, maar voorspelbare kosten. Deze kosten beginnen al vanaf de zwangerschap: de bezoeken bij de gynaecoloog, echografieën, uitzet voor de baby en de bevalling. Wanneer je kleintje er is, zijn de kosten voor de volgende maanden redelijk constant. Hierbij kijken we dan naar kleren, speelgoed, eten en opvang.

Maar denk ook aan bepaalde vaste kosten die jullie al elke maand betalen, maar nu je kindje er is, gaan deze kosten omhoog. Denk hierbij maar aan elektriciteit, gas en water.

Tips voor het verlagen van de kosten

Niemand bespaart graag als het gaat over zijn of haar kind. Maar bepaalde vaste kosten kun je wel verlagen door jezelf de vraag stellen “heeft mijn kind dit echt nodig?”. Een voorbeeld is: ‘is merkkleding echt altijd nodig?’ Als het antwoord ‘neen’ is, dan kun je gaan winkelen bij de gewone kledingwinkels.

Voor de geboorte kun je een beperkte uitzet voor de baby in huis halen en het overige op de geboortelijst zetten.
Bij  de eerste verjaardag van je baby kun je tegen familieleden vragen  dat ze kleren kopen in plaats van massa’s speelgoed. Al snel zal je ontdekken dat je baby liever speelt met hus tuin en keuken items zoals een lege petfles, je pantoffels en zelfs je huissleutels dan het dure speelgoed. Koop dus liever een beperkt aantal stukken speelgoed die zowel educatief als kleurrijk zijn voor je baby en die langer mee kunnen. Dan veel speelgoed,  dat je baby enkel maar zouden overweldigen door hun veelvoud.

Borstvoeding

Dit is enkel een tip voor de moeders die open staan voor borstvoeding. Borstvoeding kost geen geld, flessenvoeding kost elke week tot gemiddeld 50 euro.

Gas licht en water

Ten slotte nog de elektriciteit en gas en water, er wordt zo wie zo al aangeraden om regelmatig na te kijken of je het meest gunstige tarief hebt voor je verbruik. Wanneer de baby er is verbruik je meer elektriciteit en/of gas. Dat komt doordat je ’s nachts moet opstaan, flesjes moet opwarmen, de verwarming hoger moet zetten, enzoverder. In het begin was je dagelijks je kindje in een bad en dus is je waterverbruik plots een stuk hoger dan voorzien. Kijk dus zeker eens na of je nog steeds het meest gunstige tarief hebt voor je gas en elektra en desnoods kun je overstappen van energie leverancier.

Als je aan twee, drie of zelfs meer kinderen denkt, kun je sommige kledingstukken doorgeven van grote broer of zus. Opvang kan voor het volgende kind soms iets goedkoper uitkomen, vraag hier zeker naar.

Extra inkomsten dankzij je kind

Een kindje kopen, brengt niet enkel kosten mee. Het brengt ook vreugde, maar ook extra inkomsten bij. Per kwartaal krijg je kinderbijslag per kind. Verkoop de kleertjes als je kindje eruit gegroeid is op marktplaats.
Bij je belastingaangifte kun je de kosten van de opvang invoeren, vraag zeker je attest aan.

Wat kost een kind

Conclusie :

Het antwoord op de vraag wat kost een kind is: Het kost al gauw een hoop geld, maar je kunt dankzij de tips hierboven zelf bepalen hoeveel je precies uitgeeft.
Van de zwangerschap tot aan de bevalling geef je al gauw 250 tot 2500 euro uit, dit hangt af van je zorgverzekering en de zwangerschap zelf.
Het geld dat je bespaart door niet uit te geven aan je kleintje, kan je in zijn of haar spaarpot stoppen  op die manier heeft je kind er later ook nog iets aan.

lee ook : een lampje in de kinderkamer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *