Zorgverzekering en gezinsplanning: wat aanstaande ouders moeten weten
Willen jij en je partner graag samen een kindje op de wereld zetten? Dan is het verstandig om je hier eerst in te verdiepen, zeker als jullie nog geen kinderen hebben. Aangezien je op deze pagina terecht bent gekomen, ben je hier al mee begonnen. Goed bezig! Wij zetten hier de belangrijkste zaken met betrekking tot een zorgverzekering en gezinsplanning op een rijtje. Hierdoor weet jij straks precies waar je wel en niet voor verzekerd bent als je zwanger wordt en kun je eventueel actie ondernemen om jezelf beter te verzekeren.
Zwangerschap en de basisverzekering
Net als iedere andere (aanstaande) moeder in Nederland, heb je ook een zorgverzekering. Iedereen die in Nederland woont of werkt, is wettelijk verplicht om deze verzekering voor zichzelf af te sluiten vanaf het 18e levensjaar. De minimale dekking die je kunt kiezen, is de basisverzekering. Hiermee ben je verzekerd voor de belangrijkste vergoedingen voor zorg, waaronder de huisarts, voorgeschreven geneesmiddelen en ziekenvervoer. Ook bepaalde kosten die je rondom een zwangerschap maakt, worden vergoed vanuit de basisverzekering. Zo ben je met deze verzekering ook verzekerd voor bijvoorbeeld verloskundige zorg en kraamzorg.
Geen eigen risico, soms wel een eigen bijdrage
Het is je vast wel bekend dat er bij zorgverzekeringen een verplicht eigen risico geldt. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen als je zorg uit de basisverzekering nodig hebt. In 2023 is het verplicht eigen risico 385 euro en in 2024 komt hier geen verandering in. Aangezien verloskundige zorg en kraamzorg binnen de basisverzekering vallen, denk je misschien dat je de eerste 385 euro hiervan zelf moet betalen. Dit is alleen niet het geval, want voor deze twee zaken geldt geen eigen risico.
Wel kan het zijn dat je een eigen bijdrage moet betalen voor kosten rondom je zwangerschap. Dit is bijvoorbeeld het geval als je in het ziekenhuis wilt bevallen terwijl hier geen medische noodzaak voor is. Daarnaast betaal je ook een eigen bijdrage voor kraamzorg. Voor kraamzorg aan huis geldt in 2023 een eigen bijdrage van 4,80 euro per uur, terwijl je 38 euro per dag betaalt als je voor kraamzorg in een instelling kiest zonder dat je hier een medische indicatie voor hebt. In dit laatste geval zijn ook alle kosten boven de 274 euro voor eigen rekening.
Kijk kritisch naar je zorgverzekering
Als je zwanger wilt worden, is het verstandig om kritisch naar je zorgverzekering te kijken. De dekking van de basisverzekering is weliswaar overal hetzelfde, maar dit betekent niet dat het niet uitmaakt waar jij je zorgverzekering afsluit. Sommige verzekeraars bieden namelijk aanvullende verzekeringen aan met betrekking tot de zwangerschap. Zo kun jij je bijvoorbeeld aanvullend verzekeren voor de eigen bijdrage die voor bepaalde zorgkosten geldt als je zwanger wordt. Heeft je huidige verzekeraar hier geen mogelijkheden voor? Overweeg dan over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.
Hoe zit het met zorg voor kinderen?
Wij kunnen ons goed voorstellen dat je ook benieuwd bent hoe het met de zorg voor kinderen zit als je eenmaal bevallen bent. Je baby heeft een zorgverzekering nodig, maar hier betaal je geen premie voor. Dit komt doordat kinderen tot hun 18e levensjaar meeverzekerd zijn op de zorgverzekering van één van de ouders. Dit betekent dus dat je geen aparte zorgverzekering voor je baby af hoeft te sluiten. Bovendien betaal je geen eigen risico voor zorg die je baby nodig heeft.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!