Nitraat, nitriet en de veilige babyhap

nitraat nitriet babyhap

Wanneer nitraat nitriet wordt,is dat gevaarlijk voor je baby jonger dan 6 maanden. Wat betekent dat voor je babyvoeding?

Dat je spinazie niet moet bewaren en opwarmen, dat weet elke moeder, want dan wordt nitraat, nitriet en dat is gevaarlijk. Dus dat doen we niet
Maar weet je eigenlijk wel waarom dat gevaarlijk is en hoe je voorkomt dat je je baby nitriet geeft?

Wat is nitraat :

Nitraat is een stof die van nature voorkomt in groenten en grondwater. Nitraat (en het nitriet dat daar uit gevormd kan worden ) werden lang gezien als toxische (giftige)  stoffen.
Maar onderzoek uit 2014 laat zien dat, bij consumptie van nitraatrijke groente, de risico’s voor de gezondheid echter verwaarloosbaar klein zijn. Dat geldt ook voor de combinatie nitraatrijke groente en vis. Er gelden daarom geen beperkende adviezen voor de consumptie van nitraatrijke groente.
( bron https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/nitraat.aspx )

Wat babyvoeding betreft is er wel een duidelijke maar: gebruik voor het maken van flessenvoeding water uit de kraan ( of desnoods spa blauw ) maar nooit water uit een privé bron. ( Nitraat kan ook in water zitten, weet je nog )

Nitraat kan in het lichaam worden omgezet in nitriet.

Nitriet is bij volwassenen niet gevaarlijk maar baby’s jonger dan 6 maanden hebben een lage maagzuurproductiewaardoor ze  makkelijker dan  volwassenen op basis van voedsel extra nitriet vormen in hun lichaam. Ook bindt nitriet bij baby’s  zich zelf beter aan eiwitten dan bij volwassenen. En dan zal je zeggen? Let op !  Eiwitten zorgen voor zuurstoftransport in je lichaam. Het gevolg  van slecht transport kan een zuurstoftekort in de weefsels zijn. En dat is dus de reden waarom je uit moet kijken met nitriet in je babyhap.

De blauwe Babyziekte

Het zuurstoftekort wordt ook wel aangeduid als blauwebabyziekte of blauw ziekte.

Wat is de blauwe babyziekte?

Doordat je kindje nitriet binnenkrijgt en omdat dat nitriet zich vastklampt aan de eiwitten, kunnne die eiwitten de zuurstog niet meer snel genoeg door het lichaam transporteren. En daardoor krijgt je baby zuurstoftekort.
De symptomen zijn vooral een blauwe kleur rond de mond, handen en voeten, vandaar de naam: blauwe ziekte. De baby kan het ook benauwd krijgen. Ze kunnen gaan overgeven, ze kunnen diarree krijgen. In extreme gevallen, worden ze suf en sloom en kunnen eraan overlijden.
Gelukkig komt dat in de Westerse wereld ( bijna ) niet meer voor! |Een mooi moment om even heel dankbaar te zijn dat we op dit plekje op aarde wonen. Met overal heerlijk schoon en veilig water!

meer over de blauwe babyziekte

nitraat en nitriet

Het zekere voor het onzekere

Bij potjes babyvoeding kiest de fabrikant het zekere voor het onzekere. Potjes voor baby’s onder de 6 maanden bestaan meestal uit nitraat arme groenten.

Nitraat rijke en nitraat arme groenten

Nitraat rijkNitraat arm
Andijvie
Bleekselderij
Chinese kool
Koolrabi
Postelein
Rode biet
Radijs
Slasoort
Snijbiet
Spinazie
Spitskool
Tuinkers/waterkers
Venkel
Asperges
aubergine
bloemkool,
broccoli,
doperwten
knolselderij
komkommer

 

kool,
koolraap
paprika
prei

schorseneren
snijbonen

sperziebonen
spruiten

tomaten
tuinbonen

uien
witlof,

wortelen

groenten me tveel nitraat

Het meeste nitraat in planten zit in de stengels en de stelen. Vandaar dat groente waar we “bloem” van eten, minder nitraat hebben dan blad groenten zoals spinazie

Waar moet je op letten bij  je babyhap met betrekking tot nitraat en nitriet

Gebruik ze zo vers en snel mogelijk. Bewaar ze niet langer dan 2 dagen in de koelkast.
Verwijder de verlepte bladeren, nerven en stelen.
Kook nitraatrijke groenten in veel water.
Giet het kookvocht weg.
Stoom ze niet.
Serveer ze onmiddellijk na het klaarmaken.

Aandachts punten voor een veilige babyhap (met weinig nitraat)

  • Geef kinderen jonger dan 6 maanden daarom liever geen nitraatrijke groenten. En geef het vanaf 6 maanden niet vaker dan 2 keer per week. Geef het liever niet tegelijkertijd met vis. (uitgezonderd zalm en makreel)
  • Het opwarmen van nitraatrijke groenten leidt niet tot meer nitrietvorming als de groente snel is afgekoeld en gekoeld bewaard werd. Maar omwille van mogelijk vitamineverlies is dat niet aan te raden.
  • Hou rekening met de seizoenen. In de zomer bevatten groenten  minder nitraat dan in de winter.
  • Zorg voor veel afwisseling tussen nitraatrijke en nitraatarme groenten
  • Gebruik niet meer dan 2 x per week nitraatrijke groenten.
  • Vermijd de combinatie met vis (uitgezonderd zalm en makreel).
  • Nitraat en nitriet kunnen, gemengd met keukenzout of kaliumzout. Het kan als conserveermiddel toegevoegd worden aan kaas vlees en vleeswaren. Dit is om de houdbaarheid van de kaas of de vleeswaren te vergroten. Het staat op het etiket aangegeven met de naam: E249 (kaliumnitriet). Of als E250 (natriumnitriet). Men kan het ook E251 (natriumnitraat) of E252 (kaliumnitraat) noemen. Hierbij geldt een maximum van 50 tot 250 milligram per kilo. Deze maximumhoeveelheid ligt ver onder de toegestane nitraatgehaltes in groenten.
  • Sommige groenten mogen maximaal 4500 milligram nitraat per kilo bevatten.

lees ook: help de babyvoeding is op

2 antwoorden
  1. Babbie zegt:

    Zout komt op twee manieren voor in de natuur: in ondergrondse mijnen en in de zee. In streken van de wereld met een mooi warm en droog klimaat zal men het zout vaak winnen via indampen van zeewater. In koudere klimaten zal men het zout winnen in ondergrondse zoutmijnen en later zuiveren. Het lijkt alsof beide soorten gelijk zijn. Echter er is n belangrijk verschil: zeezout kan verschillende mineralen en bacteri n bevatten.

    Beantwoorden
    • Felice Veenman zegt:

      dat zijn zulke geringe hoeveelheden dat we er niet al te veel belang aan hoeven te hechten. Maar ik waardeer het enormdat je mee denkt!

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *