Feiten en Fabels over kinderen en eten

feiten en fabels over eten

Je wordt er zo af en toe toch heel erg moe van! De ene week nog zijn smooties superfood, de volgende week niet meer, want er zitten geen vezels in.  Vezels zijn de ene week geweldig, en de volgende week moet je zo vooral niet eten. Hetzelfde kan je zeggen van de Gojibes… en zo kan ik vrij moeiteloos een bladzij door gaan.

Voor de moeders die door de bomen het bos niet meer zien: een paar feiten en fabels op een rij.

Kinderen moeten hun bord leeg eten!

Nee, dat moeten ze niet, onderzoek toont aan dat gedwongen een bord leeg eten, kinderen vooral leert niet meer naar hun eigen lichaam te luisteren. Ze leren “proppen” met alle gevolgen van dien.
Waar je wel voor moet zorgen is dat alles wat op dat bord ligt gezond is!

Kinderen mogen geen soja.

Waarom niet? Soja is een natuurlijk en gezond product,  dat je – met mate – gerust aan kinderen kan voorzetten. Let wel op dat soja geen calcium bevat, dat moet dan uit een andere bron komen.

Voor lastige eters kan je beter apart koken.

Ben je nu helemaal mal!! Je bent geen restaurant kok! Wat je wel kan doen, als je geen zin hebt in gezeur, is de maaltijd in onderdelen serveren. Dus: bonen, gehaktsaus, tomaten, sla, komkommer (chili con carne dus). Zolang alle onderdelen gezond zijn (dus geen chips  op tafel!) kan je een lastige eter een beetje laten kiezen wat er op zijn bordje komt.

Verstop de groenten, dan eten de kids ze wel.

En hoe lang wou je daar mee door gaan?? Tot ze het huis uit zijn?? Hoe wil je dan dat je kinderen niet alleen groenten leren eten, maar het ook nog waarderen, als jij de groenten verstopt onder een laag aardappelpuree?
Gewoon lekker  zelf groenten eten, dan doen de kids je vanzelf na.

Kids hebben tussendoortjes nodig.

Sinds wanneer??. Kijk even naar jezelf, kreeg jij altijd repen en koeken en chips, tussendoor??
Waar komt het idee vandaan dat kinderen het nodig hebben om te snacken??
Normaal gesproken heeft een kind aan drie gezonde maaltijden per dag genoeg!
Komt je kind tussen de bedrijven door om snacks zeuren?? Geef het fijn wat fruit, als ze echt honger hebben, eten ze dat lekker op. EN als ze het niet lekker op eten?? Dan hadden ze geen honger. Dan hadden ze lekkere trek….

Tip:

Hou op met kind-vriendelijk en flauw voedsel als kipnuggets en vissticks.
Laat kinderen van jongs af aan met de pot mee-eten en….laat ze mee koken.
En natuurlijk mag je een keer vissticks eten, niks mis mee, maar kinderen hebben geen “kindereten” nodig. Integendeel, wen ze zoveel en zo snel mogelijk aan de vele verschillende smaken die het leven te bieden heeft.

Lees ook: funfood

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *