Zo maak je eigen babyhap

Zo maak je eigen babyhap

Maak je eigen babyhap veel makkelijker dan je denkt en heel gezond voor je baby.

Als ik eerlijk ben: ik maakte zelf hapjes voor mijn kinderen omdat ik vond dat die potje zo stonken! Wat een lucht kwam daaruit zeg. De eerste keer dat ik het rook vroeg ik me serieus af of dit nu echt de bedoeling was…Maar ja, mijn zus gaf het haar kinderen ook. Duizenden moeders deden het, te oordelen naar de potjes in de schappen….
Maar ondanks dat, voelde ik me er nooit goed bij. Onze moeders en oma´s hadden ook geen potje babyvoeding, besloot ik. Die van mij eet maar met de pot mee!

Gewoon je kind zoveel mogelijk met de pot mee laten eten, is veel eenvoudiger dan je denkt. En zo’n potje ?? Dat nam ik mee als we naar oma gingen..

Een beetje te laat kwam ik erachter dat je babyhappen ook heel prima in kan vriezen.
maar ik heb het nu aan jou vertelt: doe er je voordeel mee!

babyhap
beginnen met de babyhap

Beginnen met vast voedsel

Over het algemeen begin je rond 6 maanden met vast voedsel, maar er zijn ook genoeg moeders die rond 4 maanden beginnen. Ieder baby is anders en de ene baby is er eerder aan toe dan de ander. Datzelfde geldt voor moeders

En ik heb ook gemerkt dat de inzichten hierover met enige regelmaat veranderen.
Dat betekent natuurlijk niet dat je nergens naar hoeft te luisteren….maar het betekent wel dat je niet al te hard hoeft te schrikken als je iets anders hebt gedaan dan voorgeschreven.

Je baby krijgt trek…tijd voor een babyhap

Je baby geeft het vaak zelf aan vast voedsel wel boeiend te vinden. Ineens beginnen ze wel heel geïnteresseerd te raken in wat jij in je mond stopt. Je krijgt de indruk dat hij niet meer genoeg binnen krijgt op alleen maar moedermelk.

eten van een lepeltje

En dan denk je: dat kind wil een banaan! Je prakt de banaan, legt hem op een lepeltje en…je kindje van 4 maanden draait resoluut z’n hoofdje weg. Wacht dan rustig een paar dagen /weken voor je het opnieuw probeert.

Eten van een lepeltje is een heel langzaam en soms helemaal geen makkelijk proces, het kan dagen duren voor je kind de truc doorheeft en er de lol van inziet. Je kunt je serieus gaan afvragen hoe het mogelijk is dat de mensheid ooit heeft geleerd om van een lepel te eten.

Maar dat hebben we, dus geef niet op  ook al zitten jij , je baby, de vloer en het plafond onder de fruithap!

Waar begin je mee?

  • Waar je ook mee begint: kies voor vers en voor goede kwaliteit.
  • In de tweede plaats geef je kind geen zout, suiker, toegevoegde smaakjes en kleurstoffen.
  • Je kunt wat fruit in een blender gooien of er de staafmixer opzetten, maar je kan het ook gewoon met een vork fijnprakken of door een passe-vite duwen.
    dat laatste is wel wat meer werk. En ach je spaart zoveel geld uit met zelf voor je baby koken, die staafmixer heb je er zo uit!
  • Geef je baby een paar dagen achter elkaar hetzelfde en voeg dan nieuwe dingen toe. Op die manier beperk je de kans op een allergische reactie.
  • Begin bijvoorbeeld met gepureerde worteltjes en doe daar na een paar dagen een gepureerde appel extra door. Of begin met een banaan en doe daar na een paar dagen peer bij. Ook courgette is een prima groente om mee te beginnen. Behalve de kans op een allergische reactie verminderen, geef je je baby ook kans om aan een smaak te wennen. Het klinkt gek, maar ook iets lekker vinden, moeten we leren.
  • Naast groente en fruit kun je ook beginnen met hapjes als pap. Rijstbloem bijvoorbeeld. Lekker ¨melkig¨ en daardoor heel vertrouwd voor je kindje. Ook door dit soort hapjes kan je weer groenten mengen en zo je kind langzaam aan smaakjes wennen.

tenslotte:

 Als je baby gewend is aan groente, fruit en pap kun je voorzichtig beginnen met vlees, en vis .

babyhap
babyhap

handige tips en trucs:

1)Bewaar wat kookvocht. Hiermee kun je een te stevig babyhapje wat smeuïger maken. Dit kun je ook doen door er wat opvolgmelk of borstvoeding door te mengen.
2) Voeg aan de eerste groentehapjes wat gekookte aardappel toe, dit maakt de smaak van de groenten minder scherp.
3) Was je handen voordat je gaat koken en ook tijdens het koken.
4) Gebruik altijd verse ingrediënten.
5) Was alle ingrediënten heel goed voordat je ze in de babyhap verwerkt.
6) Gebruik schone materialen: messen, snijplanken, pannen, borden, bestek.
7) Ik had een apart klein pannetje waarin ik de babyhap kookte, gelijk met de rest van het eten. Zo voorkom je dat de baby zout eet (of de hele familie zoutloos en geloof me, dat wil je niet)

Zo maak je eigen babyhap

Een paar voorbeelden van fruit en groenten hapjes

Vanaf 6 maanden
Fruit:

De basis van de babyhap fruit: appelmoes

babyhap

Neem 4 middelgrote appels, schil ze en haal het klokhuis eruit. Snij ze in blokjes          (een kwart appel snij je in 4-en)
Kook de appels langzaam in een steelpan met deksel, ongeveer 10 minuten of totdat de stukjes zacht zijn. Pas op niet doorkoken tot het op appelmoes lijkt !! dan heb je  namelijk een waterig prutje. Als de stukjes zacht zijn pureer je de appelmoes.

Nu is 4 appels veel te veel voor een keer. Maar wist je dat je appelhap heel goed kan invriezen ? Je geeft je baby ¼ van de appelhap die je hebt gemaakt en vriest 3 kleine porties in.

Appelmoes kun je prima mengen met:

banaan
peer
avocado, allemaal gepureerd, maar dat snapte je vast wel.

 Zacht zomer fruit: nectarine perzikenmoes

Schil je de perzik en de nectarine. Daarna snijd je het vruchtvlees in kleine stukjes en pureer je het met de staafmixer tot een gladde moes. Klaar in een wip!

Herfsthap met fruit: peer en pruimen

Schil de peer en verwijder het klokhuis. Stoof de stukjes peer in een klein beetje water.  (Dit kan in een pannetje op het vuur of in een bakje in de magnetron.) Afgieten en aflaten koelen. Schil de rijpe pruimen ( 2) en verwijder de pit. Snij het vruchtvlees van peer en de pruimen klein en pureer dit samen tot een fijne moes. Je kunt de moes wat indikken met een beetje rijstebloem.

De basis van de babyhap groenten

Bloemkoolhapje

 Stukje bloemkool
1 aardappel

Schil een aardappel en snijd hem in kleine stukjes. Kook de aardappel in ongeveer een kwartiertje gaar. Snijd een aantal roosjes van de bloemkool af  en doe die 5 minuten later bij de aardappel ( de bloemkool moet korter koken). Pureer daarna de aardappel met de roosjes bloemkool. Vind je het een beetje beton –achtig ?  Voeg dan een beetje opvolg melk of water of kookvocht toe om het wat zachter te maken.

Bloemkool-broccolihap

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Verdeel de bloemkool en broccoli in roosjes. Doe de roosjes in een pan met een klein laagje water en breng aan de kook. Laat ongeveer 7 minuten koken. Giet alles af en pureer het geheel met een beetje kookvocht of opvolgmelk tot een fijn prakje. Mag natuurlijk ook met alleen bloemkool.

lees ook eens: een toetje maken

WIl je eens iets anders? Annabel Karmel heeft echt leuke recepten

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *