alles over de eerste hapjes

Alles over de eerste hapjes

Zodra je kindje vier maanden oud is, mag je beginnen met de eerste hapjes. Deze hapjes zijn de eerste twee maanden nog oefenhapjes. Melk blijft het belangrijkste, maardoor de oefenhapjes went je baby langzaam aan vast voedsel. Wil je graag beginnen met de eerste hapjes maar weet je niet precies hoe? In dit artikel vertel ik je alles over de eerste hapjes, inclusief de nodige tips.

Wanneer geef je de eerste hapjes?

Volgens het consultatiebureau mag je met vier maanden voor het eerst beginnen met de eerste oefenhapjes. Anderen beweren dat na zes maanden je kindje klaar is voor vast voedsel, omdat de darmflora nog onvoldoende is ontwikkeld en de kans op allergieën groter is. Ook hoor je steeds meer mensen over de rapley methode. Doe waar jij je goed bij voelt én wat werkt voor jouw kind. Niet ieder baby is namelijk al met vier maanden toe aan de eerste hapjes. Merk je dat je baby het nog niks vindt? Stop dan en probeer het na een paar dagen of weken opnieuw. Ook kan je altijd het consultatiebureau raadplegen voor advies.

Groente of fruit?

Het advies is om eerst te beginnen met het geven van groentehapjes en pas als je kindje daaraan is gewend met fruit. Dit omdat fruit zoet is en baby’s zoet van nature al erg lekker vinden. Begin het liefst met zachte smaken zoals worteltjes en courgette. Ook bloemkool is een goede keuze. Probeer ook eens zoete aardappel te combineren met groente. Dit maakt de bittere groenten iets milder.

Is je kindje goed gewend aan het eten van groenten? Dan kan je de overstap maken naar fruithapjes. Peer en mango zijn goede smaken om mee te beginnen. Ook banaan vinden vrijwel alle baby’s lekker. Het eerste jaar kan je fruit als kiwi, citrusvruchten en aardbeien beter vermijden in verband met eventuele allergieën.  

Je baby zal aan het begin echt even moeten wennen aan het vaste voedsel en de nieuwe smaken. Spuugt je kindje alles weer uit? Geen paniek en blijf het gewoon aanbieden. Het is allemaal een kwestie van wennen en na een tijdje zal het steeds beter gaan. En voor je ’t weet eet je baby je hele koelkast leeg.

Groente- en fruithapjes in combinatie met fles- of borstvoeding

Melk blijft de belangrijkste voeding voor je kindje. Maar hoe combineer je de hapjes en melkvoeding? Onderstaand schema kan je gebruiken als uitgangspunt:

  • 07:00 Borst- of flesvoeding

  • 09:30 Fruithapje

  • 11:00 Borst- of flesvoeding

  • 15:00 Borst- of flesvoeding

  • 17:30 Groentehapje

 • 19:00 Borst- of flesvoeding

Benodigdheden voor de eerste hapjes

  • Genoeg slabbetjes en doekjes. De eerste keren zal er namelijk vooral veel eten naast het mondje belanden.

  • Besteksetje bestaande uit een lepeltje en een vorkje.  

  • Babybordje of bakje.

  • Een fotocamera om deze mijlpaal mee vast te leggen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *