Babyzwemmen: springplank naar een vlot A-diploma?

Overlevingszwemmen is een aanvulling op babyzwemmen. De trend is uit Amerika overgewaaid en zou moeten helpen bij de veiligheid van baby’s in het water.

De meeste kinderen en volwassenen in Nederland hebben wel één of meerder zwemdiploma’s. De leeftijd waarop met zwemles kan worden begonnen is al flink gedaald, maar sinds een aantal jaar kunnen ook baby’s van een maand of zes al op zwemles. Heeft dit ook nut?

Overlevingszwemmen versus babyzwemmen

Babyzwemmen is populair, ziet ook de Nederlandse Stichting voor Water- en Zwemveiligheid (NSWZ). Maar waar deze vorm van zwemmen met je kindje meer gericht is op de band tussen ouder en kind, ligt bij overlevingszwemmen de focus op de zelfredzaamheid van een jong kind in het water. Zo leren de baby’s onder andere om zich om te draaien in het water, zodat ze lucht kunnen krijgen. Deze ‘self-rescue’ lessen kunnen gevolgd worden vanaf zes maanden; voor die tijd is een kindje vaak ook op land nog niet in staat om soepel om te rollen. Wil je voor die tijd al gaan zwemmen met je baby, dan kun je terecht bij het inmiddels meer traditionele babyzwemmen. Ook dat is zinvol, zegt Hanneke van Tol, eigenaresse van een zwemschool. Op zeer jonge leeftijd kan een baby leren drijven, en controle krijgen over de ademhaling als ze water in het gezicht krijgen.

Overlevingszwemmen steeds populairder

Overlevingszwemmen kan rekenen op steeds meer belangstelling. Ouders vinden het ook steeds belangrijker dat hun kind zich kan redden in het water. Van Tol: “Jaarlijks overlijden zeven kinderen in Nederland onder de vier jaar als gevolg van verdrinking. Een veel grotere groep, acht keer zoveel kinderen, belandt in het ziekenhuis door bijvoorbeeld een langdurig tekort aan zuurstof dat hersenletsel als gevolg kan hebben. Dat moet toch te voorkomen zijn?”

De NSWZ vult daar op aan, dat zowel babyzwemmen als overlevingszwemmen helpen om een kind te laten wennen aan water. Als een kind bijvoorbeeld bij aanvang van de ‘gewone’ zwemles niet (meer) bang is voor spetters, zal het sneller richting zijn of haar A-diploma kunnen gaan. Dit heeft zich in de praktijk bewezen, de meeste kinderen die als baby al bekend zijn gemaakt met zwemmen halen nog voor hun 5de verjaardag een zwemdiploma.

Niet forceren

De NSZW adviseert wel om alleen te beginnen aan overlevingszwemmen als jouw kind er klaar voor is. Wil jouw baby echt het water nog niet in, dan werkt het later juist tegen. Tot slot voegen zij er aan toe, dat het ook na het behalen van het zwemdiploma belangrijk is om te blijven oefenen. Alleen zo blijft een kind veilig in het water.

Lees dit ook op NU

lees ook op Babyenkind Instagram niet realistisch

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *