Onderzoek: de slappe buiken, striae en littekens van postpartumlijven zie je niet op Instagram

De postpartumbody hashtag is helemaal in, op instagram zie je het vaak langskomen. Maar uit onderzoek blijkt dat maar weinig vrouwen écht delen hoe hun lichaam er na de bevalling uitziet.

Postpartumbody op instagram

Australische onderzoekers zochten uit hoe de foto’s met de hashtag postpartumbody er nu uitzagen. Zij concludeerden dat realistische foto’s schaars zijn. De vrouwen die hun lichaam na de bevalling showen zijn toch vooral al weer slank, in sportkleding en op een sportieve of seksuele manier. Van de ongeveer zeshonderd foto’s die de onderzoekers van de Universiteit van Sydney tegenkwamen liet een magere 5 procent daadwerkelijk een slappe buik, littekens of cellulitis zien.

Daarnaast werden de meeste foto’s gepost door zeer slanke dames. Slechts 9 procent van de vrouwen die de hashtag postpartumbody gebruikten had overgewicht. Dit is op geen enkele manier representatief voor de gemiddelde pas bevallen vrouw, aldus de onderzoekers.

Verrassend en zorgwekkend

Hoofdonderzoeker dr. Megan Gow vindt de resultaten verrassend en zorgwekkend. Zij is teleurgesteld dat niet meer vrouwen trots hun lichaam showen na de bevalling. Ook een realistisch beeld van een postpartumbody mag gezien worden. Sterker nog, de perfecte plaatjes kunnen een kersverse moeder behoorlijk onzeker maken, tot postnatale depressie en angstgevoelens aan toe.

Blijf even weg van Instagram

De Nederlandse psycholoog Annemarie van der Bijl gaat een stapje verder en raadt pas bevallen vrouwen aan om gewoon even weg te blijven van Instagram. Na een bevalling komt alles harder binnen, dus ook de onzekermakende postpartumbody foto’s. Maar ook plaatjes van moeders die er al vrolijk met hun baby op uit trekken terwijl jij nog in de kreukels ligt kunnen leiden tot negatieve gevoelens.

De onderzoekers hadden gehoopt op een realistisch beeld van lichamen na de bevalling. Al begrijpen ze wel dat de meeste pas bevallen vrouwen helemaal geen zin hebben om hun lichaam te laten zien. Dat het voor jou langer duurt om te herstellen voelt niet bijzonder, niet plaatsingswaardig.

Maar social media zijn ook niet verplicht, al voelt het soms wel zo. Je hoeft niets te delen, je hoeft niets te liken, en als iets je een vervelend gevoel geeft, dan is er nog altijd de ontvolgknop.

Lees het allemaal op AD

Lees op Baby en Kind: zwangerschap en helse jeuk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *