Onrustig kind altijd met een schermpje kalmeren?

Een schermpje om je kind weer rustig te krijgen werkt over het algemeen heel goed. En vooral in het openbaar kan het heel fijn én heel aanlokkelijk zijn om even een video aan te zetten of je kind een spelletje te laten doen zodat het zich blijft gedragen. Prima, voor af en toe. Maar door dat altijd te doen leert jouw kind minder goed om met zijn of haar emoties om te gaan.

Schermpje maakt emotioneel ontregeld

De universiteit van Michigan heeft hier de afgelopen jaren onderzoek naar gedaan. Ze ontdekten dat kinderen die vaak gekalmeerd worden met een schermpje, emotioneel ontregeld zijn. Ze reageerden impulsiever en wisselden sneller van stemming. Vooral bij kinderen die van nature al drukker of meer temperamentvol waren was dit verschil opmerkelijk.

De wetenschappers concluderen dat te vaak kalmeren met een schermpje, zeker bij jonge kinderen, hun de mogelijkheid ontneemt om met hun eigen emoties om te gaan. Bovendien ligt verslaving op de loer.

Ze benadrukken dat schermen echt niet helemaal verbannen hoeven te worden. Ze worden tenslotte ook op nuttige manieren gebruikt. Wel pleiten ze ervoor dat het voor zowel kind áls ouder prettiger is om te leren dat emoties op een andere manier opgevangen kunnen worden. 

Betere tactieken om je kind te kalmeren of af te leiden

De adviezen van de onderzoekers komen ons als ouders misschien bekend voor. Ouderwets muziek luisteren, kleien, of op een trampoline springen helpen beter dan naar een schermpje staren. Ook het simpelweg benoemen van de emoties die je kind ervaart helpt om er beter mee om te leren gaan. Stel (weer) duidelijke regels in om van het schermpje weer een hobby te maken in plaats vaneen kinderoppas. Het kost misschien even wat doorzettingsvermogen als ouder, maar het resultaat zal zijn dat je kind de hoognodige skills leert om emoties te kunnen reguleren. En dat gaat een leven lang mee.

Lees hierover ook op AD

Lees op Baby en Kind: Spermakwaliteit holt achteruit door plastic, maar strengere EU-wetten blijven nog uit

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *