Vrouw zal na operatie tweede keer bevallen van hetzelfde kind

Twee keer bevallen van hetzelfde kind. Het klinkt onmogelijk, maar in Amerika gaat het binnenkort gebeuren. Een vrouw zal twee keer gaan bevallen van dezelfde zoon.

De Amerikaanse Jaiden Ashlea kreeg met 19 weken zwangerschap de boodschap dat haar zoon een open rug had. Het kindje zou hersendood ter wereld komen. De aanstaande moeder liet het daar echter niet bij zitten en vroeg hulp aan een ziekenhuis in de stad Orlando. Daar konden ze haar helpen door nog tijdens de zwangerschap een hersteloperatie uit te voeren. Via een keizersnede werd de open rug van haar kind hersteld, om vervolgens weer teruggeplaatst te worden in de baarmoeder tot aan de bevalling, 11 weken later.

Twee keer bevallen is nog niet mogelijk in Nederland

Het is geen nieuwe operatie in Amerika, daar doen ze dit al minstens 20 jaar. Ook in Belgïe zijn ze al zover . In Nederland worden momenteel chirurgen getraind om ook dergelijke operaties uit te kunnen gaan voeren. Er worden al wel foetale behandelingen uitgevoerd, maar niet van deze grootte. Het Erasmus MC hoopt er later dit jaar klaar voor te zijn.

Het is van belang om de operatie zo vroeg mogelijk in de zwangerschap uit te voeren. In de eerste helft van de zwangerschap is ‘alleen’ de wervelkolom nog niet goed aangelegd. Daarna komt er een probleem bij, namelijk dat het vruchtwater de openliggende weefsels gaat aantasten. Daardoor raakt het ruggenmerg nog verder beschadigd, en dat wil men uiteraard voor zijn.

Het is geen wondermiddel, de kans dat een kind alsnog mentale en fysieke problemen heeft is groot. Maar de problemen zullen wel kleiner zijn na de operatie.

De operatie wordt waarschijnlijk niet standaard. Het is een zware ingreep voor zowel moeder als kind, waarbij ook overwogen moet worden hoeveel baat de baby er uiteindelijk bij zal hebben. Toch zal er hierdoor binnenkort een nieuwe wereld opengaan, waarbij ook in Nederland vrouwen twee keer kunnen bevallen van hetzelfde kind. Nou ja, een beetje dan.

Bron: rtlnieuws

Lees verder op Babyenkind: Menstruatieverlof in Spanje, moet dat er in Nederland ook komen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *