Onderzoekers stap verder in verklaren van wiegendood

nieuws

Een onderzoekteam uit Australië, heeft een belangrijke ontdekking gedaan als het gaat om het opsporen van een verhoogd risico op wiegendood, voordat dit gebeurt.
“Als men meer inzicht heeft in welke kinderen kwetsbaar zijn, is het een eerste grote stap naar het verder voorkomen van deze tragische gebeurtenis”, zegt kinderarts Adèle Engelberts van Expertisegroep Wiegendood.

In Nederland noemen we het wiegendood. In het Engels, spreekt men van sudden infant death syndrome (SIDS), wat er mee bedoelt wordt is het plotsklaps overlijden van een baby die even daarvoor nog kern gezond leek. Het is afschuwelijk en gebeurt tijdens de slaapperiode van de baby. Dat is een kenmerk van dit verschijnsel. Het andere is dat er tot nu toe nog steeds geen verklaring voor gevonden is. Wiegendood komt het meest voor, na de eerste levensmaand en voor de eerste verjaardag van een kind.

Hoeveel kinderen sterven in Nederland aan SIDS

Op dit moment sterven er in Nederland tussen de vijftien en twintig kinderen per jaar. Na de eerste verjaardag loopt een kind nog steeds de kans aan wiegendood te overlijden. Maar dat is wel een heeeeel kleine kans.. Na het eerste jaar noemt men het sudden unexpected death in childhood (SUDC).

Men gaat ervanuit dat wiegendood niet een oorzaak heeft, maar ontstaat door een combinatie van factoren. Zaken als extra kwetsbaarheid van het kind, het ontwikkelingsstadium waarin het kind verkeert. En risicofactoren zoals bijvoorbeeld buikligging, spelen samen een rol. Wetenschappers vermoeden dat met name niet goed wakker worden als de baby in de problemen komt – de zogenoemde arousal – een belangrijke rol speelt bij het toeslaan van wiegendood.

De Australische studie toont een verband aan tussen de hoeveelheid van het enzym butyrylcholinesterase (BChE) in het bloed en wiegendood bij baby’s.

Wiegendood en wat is BChE

BChE is een enzym, dat een belangrijke rol speelt bij het onwillekeurige zenuwstelsel.(dus die dingen die je doet zonder er bij na te denken) Het speelt daarom waarschijnlijk ook een rol bij de wek-reflex van baby’s. Dat zou volgens Harrington verklaren waarom sommige baby’s dus niet wakker worden als er gevaar van wiegendood dreigt

In Nederland is sinds de jaren 80 het aantal kinderen dat aan wiegendood overleed, drastisch gedaald. Van ruim 200 kinderen per jaar tot ongeveer 20 kinderen per jaar. Dat komt omdat vanaf die tijd ouders er door kraam verzorgenden en consultatiebureaus gewezen worden op riskante zaken zoals:


– het op de buik slapen van de baby
– onveilig materiaal op het bedje
– overmatige warmte
– meeroken tijdens de zwangerschap of na de geboorte.

 Maar naast het proberen deze uitlokkende factoren te vermijden is er nu een mogelijkheid om meer inzicht te krijgen in waarom bepaalde kinderen gevoelig zijn voor deze factoren, zodat er meer gerichte adviezen gegeven kunnen worden. En dat is een grote stap voorwaarts.

Bron:NU

https://www.nu.nl/kind-gezin/6200528/onderzoekers-stap-verder-in-verklaren-van-wiegendood.html?redirect=1

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *