Poetin voert eretitel Moeder-Heldin opnieuw in voor vrouwen die tien of meer kinderen krijgen

Moeder-Heldin. In Rusland was het tot 1991 mogelijk om deze titel toebedeeld te krijgen als je 10 of meer kinderen op de wereld zette. De Russische president Vladimir Poetin heeft de wet nu weer opnieuw ingesteld. Wie de eretitel toekomt krijgt 1 miljoen roebel. Oftewel ongeveer 16.000 euro.

M

De opnieuw gepubliceerde wet stelt: ‘De titel Moeder-Heldin is ingesteld om te worden toegekend aan een moederburger van de Russische Federatie, die tien of meer kinderen heeft gekregen en opgevoed die burgers van de Russische Federatie zijn’.

Moeder-Heldin om bevolkingsgroei te stimuleren

In 1944 kon een vrouw voor het eerst de titel Moeder-Heldin krijgen. De wet is destijds ingesteld om het aantal geboortes in Rusland te stimuleren. En dat is ook de reden dat de regeling nu weer uit de stof is gehaald. Poetin hoopt op deze manier de bevolkingsgroei weer te bevorderen. De gemiddelde Russische vrouw krijgt op dit moment 1,5 kind. Dit is nog lager dan het gemiddelde in Nederland.

De plannen werden aangekondigd op 1 juni, Internationale Kinderdag. De Russische president stelt dat grote, talrijke families van groot belang zijn. Zo zou de betrouwbaarheid van kinderen uit een groot gezin groter zijn. “Ze zullen een vriend, collega’s of hun geboorteland niet teleurstellen”, zegt Poetin. Hij benadrukt dat er een tekort aan arbeiders ontstaat en de situatie van Rusland extreem moeilijk is.

Uitzondering

De eretitel Moeder-Heldin kan in principe alleen verkregen worden als alle 10 kinderen daadwerkelijk nog in leven zijn. De titel én het geld worden dan uitgekeerd op de eerste verjaardag van het tiende kind. Als één of meerdere kinderen echter ‘onder respectabele omstandigheden’ gestorven zijn, dan behoudt de moeder het recht om Moeder-Heldin genoemd te worden. Deze omstandigheden zijn bijvoorbeeld een beroepsziekte, een bedrijfsongeval, een heldhaftige daad of door te sneuvelen in dienst van de Sovjet-Unie.

Lees dit artikel op AD

Of lees verder op Baby en Kind: Snapchat brengt functie uit waarmee ouders vriendenlijst van kind kunnen zien

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *