Taaltips LAKS: geen ‘jongens en meisjes’ en ‘excellente school’ meer
Taalgebruik op school moet anders, vindt scholierenorganisatie LAKS. En dan bedoelen ze niet het taalonderwijs zelf, maar de manier waarop er met en over kinderen wordt gepraat. Ze hebben hiervoor een gids met taaltips uitgebracht.
Taalgebruik voor gelijke kansen en genderbewustzijn
In deze tijd van genderbewustzijn wil LAKS dat ook scholen meer aandacht besteden aan het taalgebruik. Zo blijkt “goedemorgen jongens en meisjes” uit de tijd. Het moet vervangen worden door “goedemorgen allemaal” of “goedemorgen leerlingen”. Of natuurlijk gewoon alleen “goedemorgen”. Maar een klas indelen in jongens en meisjes mag niet meer.
Er zijn nog meer woorden die beter vermeden kunnen worden in het taalgebruik op school. Zaken als achterstandleerling, achterstandsschool, zittenblijven, het kan allemaal niet meer. Ze wekken de indruk dat de ene vorm van onderwijs beter is dan de andere en dat leidt tot ongelijke kansen.
Ook geen excellente scholen meer
Ook de andere kant op wil het LAKS aanpassingen in het taalgebruik op school en over school. Scholen kunnen nu nog de titel ‘excellente’ school verdienen, als het onderwijs passend is voor de buurt of goed inspeelt op de behoeften van de leerling. Maar het woord suggereert dat deze scholen beter zijn dan anderen, en dat is niet de bedoeling.
De roep om deze verandering is niet nieuw. Al in februari werd er een motie aangenomen om woorden als goed en excellent af te schaffen in het taalgebruik.
Verboden woorden
Bestuurslid Cylus Kawesi benadrukt wel, dat de gids niet gezien moet worden als een boekje met verboden woorden. Het doel is om tips te geven hoe het taalgebruik anders kan, zodat alle kinderen zich gewaardeerd en gezien voelen. Ze adviseren om er ook vooral over met elkaar in gesprek te gaan.
Lees hier ook over op NOS
Lees verder op Baby en Kind: Heeft covid tijdens de zwangerschap invloed op de hersenontwikkeling van baby’s?
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!