Menstruatieverlof in Spanje, moet dat er in Nederland ook komen?

nieuws

menstruatie verlof er zijn landen die dat hebben

Recht op drie dagen ziekteverlof omdat je ongesteld bent. In Spanje gaat dat naar alle waarschijnlijkheid gebeuren. Vanavond kan de Spaanse reservering die wet goedkeuren.

Recht op verlof

Als je als vrouw in Spanje last hebt van heftige menstruatieklachten, krijg je recht op drie tot vijf dagen verlof. . Dat staat in het wetsvoorstel van de Spaanse minister van Gelijkheid Irene Montero van de progressieve linkse regeringspartij Podemos

Het gaat niet alleen om het recht op vrij als je beroerd bent van je menstruatie, het gaat ook om het gratis verstrekken van  maandverband en tampons in onderwijsinstellingen, gevangenissen en in de sociale gezondheidszorg.

Een ander opvallend onderdeel van deze wet is het voorstel de minimum leeftijd om te mogen instemmen met abortus verlaagd wordt van 18 naar 16 jaar.

Natuurlijk is niet iedereen in Spanje enthousiast over deze wetsvoorstellen, met name de conservatieve partijen zijn tegen. Toch ziet het ernaar uit dat deze wetten aangenomen zullen worden.

Welke landen kennen ook menstruatie verlof

 Binnen Europa zou Spanje het eerste land zijn, maar dat betekent niet het eerste land ter wereld. In Japan, Korea, Indonesië Taiwan en Zambia kennen ze ook dit verlof. Schotland was het eerste land ter wereld dat gratis menstruatie producten beschikbaar stelde in apotheken, buurthuizen en jeugdclubs. In Nieuw Zeeland, delen ze op de scholen gratis tampons en maandverband uit.

Achtergrond van het wetsvoorstel in Spanje

Het wetsvoorstel tot  menstruatie verlof is gebaseerd op een onderzoek in Spanje wat laat zien dat 53 procent van alle vrouwen last heeft van serieuze menstruatie klachten, bij jonge vrouwen loopt dit op tot maar liefst 74 procent.

Waar heb je recht op in Nederland?

Wij kennen een ziekteverlof regeling waarbij het niet uitmaakt waar je ziek van bent, dus als je als vrouw niet meer rechtop kan staan van de menstruatie pijn, dan mag je thuis blijven.
Een apart menstruatie verlof, zo vreest men, zou alleen maar meer rompslomp met zich meebrengen.

Bron RTL, lees het hele artikel over menstruatie

lees ook : onderzoekers een stap verder in verklaren wiegendood

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *