Heel wat brandwond patiënten zijn jonger dan 4 jaar

Het is de nachtmerrie van elke (grootouder) je peuter doet een paar trotse stapjes, grijpt de tafel vast en…..trekt een kop hete thee over zich heen. 
Heet water van koffie en thee is een van de belangrijkste oorzaken van brandwonden bij kleine kinderen. Een op de drie patiëntjes van brandwondenarts Ymke Lucas is nog geen vier jaar oud. 

“Verbrandingen door heet water – van thee, koffie, noedels, ouderwets stomen met een doek – komen echt nog vaak voor. Vooral bij de kleintjes van één of twee jaar. Bij hen zien we verwondingen op hun borst of gezicht. Bij stomen zijn het meer de bovenbenen, omdat ze het kommetje met heet water omtrekken”, zegt Ymke Lucas. 

Hoe erg een kind verbrand kan heel erg verschillen, een kop thee omtrekken of een waterkoker, dat is al een groot verschil 

De mate van verbran­ding varieert sterk. Een kop thee of een waterkoker, dat is al een heel verschil. 
Gelukkig kan een kind heel vaak binnen een dag het ziekenhuis weer verlaten, maar er zijn toch ook gevallen – bijvoorbeeld van verbranding door heet water, waar de genezing wel twee weken kan duren. En soms is een operatie onvermijdelijk. 

Brandwonden door vuurwerk en TikTok 

Oudere kinderen trekken geen waterkokers en thee bekers meer omver. Hun brandwonden komen vaak door vuurwerk of challenges op Tiktok 
Brandwonden artsen waarschuwen ook nadrukkelijk dat kindervuurwerk niet altijd zonder gevaar is! 

En om de zoveel tijd keert de TikTok challenge terug waarbij gefilmd wordt hoe bovenop vuurwerk wordt getrapt en hoe dat dan ontploft. Altijd door jongens… 

Dit moet je doen als je je verbrandt 

Spoel een brandwond tien tot twintig minuten (en dat is lang) met lauw zacht stromend water af. Maar gebruik geen ijskoud water of ijsblokjes: door de kou trekken bloedvaatjes samen, dat vertraagt de genezing en verergert de pijn. 

lees alles in HLN.be

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *