Kinderopvanglocaties op veel plaatsen dicht vanwege hitte

Door de hitte gaan kinderopvanglocaties dicht

Op 18 en 19 juli hebben veel kinderdagverblijven hun deuren eerder of helemaal gesloten. De ouders zijn daarover in het weekend geïnformeerd, in sommige gevallen pas  laat in de avond, wat tot spanningen leidde: de ouders moesten hals over kop een oplossing zien te vinden.

 De algemeen directeur van Kindergarden, Nicole Krabbenborg zegt dat ze nog nooit heeft meegemaakt dat ze vanwege de hitte de deuren moest sluiten omdat ze, zoals ze zei: “we de veiligheid van medewerkers en kinderen niet kunnen waarborgen”

Kindergarden, heet zo’n 70 vestigingen door heel het land, zij informeerde ouders vrijdagavond. SKa Kinderopvang deed dat zondagavond .En zij zijn niet de enige kinderopvanglokaties die de deuren sluiten in verband met de hitte.

De ouderorganisatie is verbaasd: er wordt al 5 jaar over de stijgende warmte en de klimaat veranderingen gepraat, dus daar moet de kinderopvang rekening mee houden, zegt voorzitter Gjalt Jellesma.

Verder merkt hij op dat het deze zomer nog niet heel warm is geweest: gebouwen zijn nog niet opgewarmd. Verder ziet hij locaties sluiten die een airco hebben, waar naar zijn zeggen, de kinderen waarschijnlijk beter af zijn dan thuis.

Volgens Jellesma is opvang en veiligheid maatwerk. “Zeker bij extreem weer zoals morgen kan ik me een sluiting voorstellen, maar ons devies is wel om ouders op tijd te waarschuwen.”

‘ De hitte is te groot’

Luuk Starink van Ska kinderopvang zegt zijn organisatie een verschil maakt tussen kinderdagverblijf voor kinderen van 0 -4 jaar en de buitenschoolse opvang, voor de kinderen die naar de basisschool gaan.
De reden daarvoor is dat baby’s hun temperatuur moeilijk zelf kunnen regelen, oudere kinderen kunnen dat wel. Ska vindt het dus niet verantwoord en veilig om baby groepen open te houden.

Redactioneel commentaar:

En ik maar denken dat dat personeel op een kinderdagverblijf geschoold en deskundig was! Zodra ze moeten opletten of een baby niet te warm wordt, sturen ze hem snel naar huis. Laat papa en mama dat maar doen….
De hittegolf was ruim van te voren bekend. Alle tijd dus om met elkaar door te spreken wat er moest gebeuren, hoe er gehandeld kon worden en hoe de ruimtes zo koel mogelijk gehouden konden worden.

Bron NOS

Lees ook: terugval in vaccinatiegraad


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *