Ouders gaan steeds vaker naar huisarts met vragen over opvoeden van kind, in plaats van naar familie

Opvoedproblemen worden steeds minder vaak opgelost met de hulp van familie of vrienden. In plaats daarvan gaan ouders met hun vragen naar de huisarts. De overheid ziet dit liever andersom.

Opvoedproblemen naar de spreekkamer

Vragen die eigenlijk gemakkelijk in de eigen omgeving gesteld zouden kunnen worden, belanden nu bij de huisarts. Vragen over gedrag en opvoeding, maar ook gezondheidsvragen waar eigenlijk geen dokter voor nodig is.

Huisarts Mirjam Hollemans uit Wekerom vertelt dat mensen het moeilijker vinden om ziek te zijn en dan sneller de huisarts inschakelen. Ook zeggen ouders meer stress te ervaren door de opvoeding. Dit ziet ook de GGD. In 2013 schakelde nog 23 procent van de ouders hun naaste omgeving in bij opvoedproblemen. In 2021 was dit nog maar 13 procent. Bezoekjes aan de huisarts stegen van 25 procent naar 37 procent.

Jeugdgezondheidszorg verrast

De regering hoopte juist dat er meer informele hulp ingeschakeld zou worden bij opvoedproblemen. Jeugdgezondheidszorg is verrast over de uitkomst van het onderzoek en ziet nog wel dat veel mensen hun netwerk inschakelen. Zij merken echter ook dat steeds meer ouders geen netwerk hebben om vragen aan te stellen. Bovendien willen sommige mensen alleen professionele hulp, omdat ze hoge eisen stellen aan de opvoeding van hun kinderen.

Dit merkt ook voormalig huisarts Paul Giessen. Hij zegt hierover: “Over het algemeen zijn de gezinnen kleiner geworden en elk kind is een prins of prinsesje. Dan is het al snel: de dokter moet het zien, hoe duidelijk thuisarts.nl ook is.”



Hij is niet verrast dat er nog altijd een groot beroep op huisartsen wordt gedaan.

Giessen weet dat de huisartsen steeds meer druk voelen. ,,Zij zeggen: zelfzorg als het kan. Dat is een goed uitgangspunt. Aan de andere kant als je als ouder niet kan slapen omdat je zo twijfelt over de gezondheid van je kind, dan moet de drempel naar de zorg niet te hoog zijn.”

Balans

Huisartsen zoeken de balans. Enerzijds proberen zij ouders uit te leggen dat een kind ook gewoon even ziek kan zijn. Anderzijds willen zij ook de deur niet dichtgooien of de drempel te hoog maken voor ouders die zich echt zorgen maken over hun kind. Als je je echt zorgen maakt , moet je zonder schromen bij de huisarts binnen kunnen stappen.

Lees hier alles over op AD

Lees verder op Baby en Kind:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *