Opnieuw gynaecoloog die eigen zaad gebruikte om vrouwen zwanger te maken

Het gaat dit keer om een Brabantse gynaecoloog. Hij heeft eind jaren tachtig, begin jaren negentig zijn eigen sperma gebruikt, bij vrouwen met een kinderwens, die aanklopte bij de vruchtbaarheidskliniek. Dit is / naar nu bekend/ drie keer gebeurt.
De arts, Henk Ruis, zegt in de Volkskrant dat dit een totale verrassing voor hem is.

Henk Ruis (71) was  destijds behandelaar bij Stichting Geertgen uit Elsendorp, die nu vruchtbaarheidskliniek Nij Geertgen heet. De kliniek heeft zijn naam bekend gemaakt om eventuele andere  kinderen te helpen bij het vinden van hun biologische vader.

Eigen sperma was niet bedoeld voor vrouwen met een kinderwens

 De kinderen van wie nu bekend is, dat Ruis de biologische vader is, zijn verwekt tussen 1988 en 1992. In een van de gevallen was met de ouders afgesproken dat het sperma van de opvoedvader gebruikt zou worden in plaats van anoniem zaad van een donor, zo meldt  Stichting Fiom.

De stichting laat weten dat Ruis heeft meegewerkt aan een DNA-onderzoek, nadat er een melding was van een donor kind die vermoedde dat de arts zijn/haar biologische vader is.
Daarna bleker er nog twee matches te zijn.

Ruis geeft aan dat hij nooit de bedoeling heeft gehad sperma donor te zijn. Dat zijn sperma in de kliniek aanwezig was, had te maken met het testen van de vriesapparatuur.
In die tijd had men volgens Ruis te maken met “primitieve laboratoriumfaciliteit”

Onacceptabel

Kliniek Nij Geertgen, begrijpt dat de impact van deze ontdekking groot is, voor de betrokken ouders en kinderen. De kliniek heeft al eerder aangegeven dat het in hun ogen niet kan dat een arts zowel behandelaar als sperma donor is.
In de tijd dat sperma donatie nog anoniem kon, was het niet verboden, echter medisch-ethisch gezien, vond men het ook toen niet kunnen dat een arts eigen zaad gebruikte zonder de ouders hiervan op de hoogte te stellen.

Inmiddels zijn er 5 artsen bekend die eigen sperma hebben toegepast: Jan Karbaat en nog drie artsen die werkten in Den Bosch, Zwolle en Leiden.

Bron NOS-journaal

En lees: over de dood spreken

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *