Steeds meer kinderen worden op jongere leeftijd bijziend: “Twee uur per dag buiten zijn, is nodig”

Bijziendheid wordt een steeds groter probleem bij kinderen. Niet alleen krijgen steeds meer kinderen last van bijziendheid, ook zijn ze steeds jonger. Kinderoogartsen pleiten ervoor dat jonge kinderen elke dag twee uur buiten moeten spelen, om problemen op later leeftijd te voorkomen.

In Nederland is ongeveer 12% van de 9-jarigen al bijziend en maar liefst 22% van de 13-jarigen. Patricia Delbeke, voorzitter van de Belgische Vereniging van kinderoogartsen en ook voorzitter van de Belgische werkgroep myopie, komt de problemen ook bij haar in de praktijk tegen. Zij geeft aan dat ze tegenwoordig al kinderen van 4, 5 of 6 jaar ziet, iets wat vroeger bijna niet voorkwam. Ook is de oogafwijking groter.

Bijziendheid komt met risico’s voor later

Je zou zeggen: geef het kind een bril en de problemen zijn opgelost. Of geef oogdruppels die de groei van de oogbol afremmen. Maar ernstige bijziendheid, bijvoorbeeld meer dan -5 of -6 sterkte, kan op volwassen leeftijd leiden tot andere oogaandoeningen. Deze problemen, zoals netvliesloslating en bloedingen in het oog kunnen weer leiden tot slechtziendheid of blindheid.

Hoe bijziendheid op jonge leeftijd voorkomen?

De reden dat er steeds meer bijziendheid voorkomt onder jonge kinderen laat zich raden. Natuurlijk heeft het ook met erfelijkheid te maken, maar de problemen ontstaan vooral door te weinig daglicht en te veel turen naar schermpjes. Buiten sporten en spelen is het allerbelangrijkst. Het zorgt ervoor dat het oog langzamer groeit. Het oog blijft daardoor de juiste vorm behouden om scherp te kunnen zien. Voor beeldschermen is het advies om de tijd te beperken en het scherm op meer dan 30 centimeter van de ogen te houden.

20 – 20 – 2 regel

Een duidelijke regel is de “20- 20 – 2”- regel. Na 20 minuten lezen of naar een scherm kijken, 20 seconden in de verte kijken. En 2 uur per dag buiten zijn. Als dit vanaf zeer jonge leeftijd aan een kind geleerd wordt, kan dat veel problemen in de toekomst voorkomen.

Lees dit artikel op VRT

Lees verder op Baby en Kind: kinderen dreigen minder te leren

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *