Meer risico op complicaties bij zwangerschap kort na stoppen met pil

F

Vrouwen die stoppen met de pil willen natuurlijk het liefst zo snel mogelijk zwanger zijn. Maar dat is misschien helemaal niet zo’n goed idee, blijkt uit onderzoek van Radboudumc. Want te snel zwanger worden na pilgebruik geeft meer kans op zwangerschapsvergiftiging of vroeggeboorte.

Op tijd stoppen met de pil

De pil zorgt er voor dat je hormoonhuishouding verandert, zodat je niet zwanger kunt raken. Als je gaat stoppen met de pil heeft je lichaam de tijd nodig om de balans tussen je hormonen weer te herstellen. Als dit nog niet helemaal op orde is op het moment dat je zwanger raakt, kan dat gevolgen hebben voor het verloop van de zwangerschap.

Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat de kans op zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte ruim anderhalf keer zo hoog was bij vrouwen die drie maanden voor zij zwanger raakten de pil nog slikten.

Nog veel onduidelijk

Of het verband tussen zwangerschapscomplicaties en snel zwanger raken er nu echt is, is nog onduidelijk en ook slecht te testen. Het is niet alleen onmogelijk om een vrouw verplicht zwanger te laten worden in die eerste drie maanden na het stoppen met de pil. Ook ethisch ligt het moeilijk.

Verschillende generaties van de pil

Bovendien kan er ook nog een verband zijn met het soort pil dat geslikt is. Alle verschillende generaties van de pil bevatten andere soorten progesteron én verschillende hoeveelheden oestrogeen. Het onderzoek lijkt er op te wijzen dat zwangerschapsvergiftiging meer voorkwam bij de pil uit de eerste en tweede generatie. Vroeggeboorte werd weer meer gezien bij derde generatie pilsoorten. De vierde generatie werd nog te weinig gebruikt om conclusies uit te kunnen trekken.

L

S

Stoppen met de pil blijft persoonlijke beslissing

De onderzoekers willen wel duidelijk maken dat je je geen zorgen hoeft te maken als je toch snel na het stoppen met de pil zwanger raakt. Hoewel er meer risico’s lijken te zijn, blijft de kans dat er complicaties optreden zeldzaam.

Lees erover op: rtlnieuws

Lees verder op Baby en Kind: Taaltips LAKS: geen ‘jongens en meisjes’ en ‘excellente school’ meer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *