Kabinetsplan: adoptie uit buitenland voortaan alleen nog via de overheid

adoptie uit het buitenland wordt anders

Het zal straks niet meer mogelijk zijn om via adoptie-bemiddelingsbureau´s een kind uit het buitenland te adopteren. Ouders die een kind willen adopteren, kunnen dit dan alleen nog doen via een overheidsorganisatie. Deze organisatie moet nog opgericht worden.

Bovendien wordt het onmogelijk kinderen uit het buitenland te adopteren wanneer de mogelijkheid bestaat dat ze in hun eigen land opgevangen kunnen worden.
Dit besluit zal de regering maandag 11 april 2022 bekend maken.

Vorig jaar is de mogelijkheid een kind uit het buitenland te halen stil gelegd. Op de site van de rijksoverheid staat daarover het volgende:
De adoptie van kinderen uit het buitenland is voorlopig stopgezet. Minister Dekker van Rechtsbescherming heeft dit op 8 februari 2021 besloten naar aanleiding van een rapport van de commissie-Joustra over internationale adoptie.”  

De onderzoekscommissie onder leiding van de oud topambtenaar Tjibbe Joustr, velde een keihard oordeel over de gang van zaken bij buitenlandse adoptie.
In landen als Brazalie, Colombia en Sri Lanka, werden kinderen zonder toestemming van de biologische ouders ter adoptie aangeboden, papieren werden vervalst, en er ging geld om bij deze zaken.

Dus voortaan adoptie via de overheid


Hoewel deze zaken vooral in het verleden spelen, vind de commissie de situatie met vier verschillende private adoptie bemiddelingsorganisaties  niet volkomen waterdicht.
Het enige wat volgens de commissie helpt is een strenger toezicht dan er tot nu toe is op het halen van kinderen naar Nederland.

Wat de commissie betreft, wordt adoptie uit het buitenland helemaal stopgezet en dat heeft de regering lange tijd overwogen. Maar nu is er toch besloten om een tussenweg te bewandelen..

De vier bureaus die nu een vergunning hebben buitenlandse adoptie te regelen moeten gaan samenwerken in één publiekrechtelijke stichting’ onder toezicht van minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming)

Er zijn mensen die zich afvragen of de problemen hiermee zijn opgelost.
in het verleden waren het toch ook vaak ambtenaren die een oogje dicht deden als het om adoptie ging. Zouden zij zich nu wel weten te gedragen, vragen deze mensen zich af.

lees ook : schooluniform in Nederland

bron AD

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *