De hele dag babyfoto’s van de crèche: wat heb je aan een ouderapp?

Is de ouderapp een vooruitgang op het papieren schriftje? Of toch niet? Vijf pedagogisch medewerkers komen aan het woord.

het overdrachtsschriftje wordt op steeds meer plaatsen vervangen door de ouderapp. De ontwikkeling daarvan begon al 12 jaar geleden en was bedoeld om de ouders meer te betrekken. Ontwikkelaar Peter Baars begon ermee, omdat zijn vrouw alle dagen druk was met het schrijven in de dagboekjes op de kinderopvang. Daardoor werd er ook veel niet verteld en dat kon volgens Baars anders. Destijds werd er nog nauwelijks gebruik gemaakt van de computer of laptop. Nu doet meer dan 90 procent van de kinderopvangorganisaties dat.

Ouderapp is wennen

Pedagogisch medewerker Melody schreef ook jarenlang in de dagboekjes. De ouderapp was voor haar wennen. Daarnaast wil ze graag het goede voorbeeld geven om ook eens niet achter een scherm te zitten. Daarom werkt Melody vaak aan de digitale verslagen tijdens de middagdutjes.



Ook pedagogisch medewerker Marianka vind het lastig om met de tablet in de hand haar groep te begeleiden. Zij schreef vroeger verslagen in Word en plakte daar foto’s bij. De app werkt wel veel efficiënter, vindt zij. En ook Ellis is het daar mee eens. Er kan van meerdere kinderen tegelijk een verslag worden geschreven en een mooi moment van het kind komt nu direct bij de ouder binnen.


Fotootje van je baby

Ouders zijn ook tevreden over de ouderapp. Zij zien graag al tijdens hun werkdag een leuke foto binnenkomen van de belevenissen van hun kleintje op de opvang. Zo weet je ook alvast waar je ’s avonds aan tafel over kunt praten met je kind. Anderzijds verwachten de ouders nu ook veel meer van de medewerkers. Melody mist het schriftje soms ook. Ze kan er nu niet haar creativiteit meer in kwijt en vind het jammer dat de kinderen ook niets tastbaars meer hebben om voor later te bewaren.

Hoe zit het met de veiligheid van de ouderapp?

Kinderopvang heeft geen speciale normen voor de veiligheid van de ouderapp. Wel moeten ze voldoen aan de AVG-wetgeving. De informatie in de ouderapp is vaak niet interessant voor een buitenstaander. Een hapje, dutje of knutselwerkje is minder hack gevoelig dan bijvoorbeeld financiële gegevens. Toch mag je als ouder wel beveiliging verwachten.

Peter Baars van KidsKonnect benadrukt dat de beveiliging van hun systemen op orde is en informatie wordt verwijderd als de organisatie geen klant meer is. Er wordt ook op ethical hackers gecontroleerd op kwetsbaarheden, door bijvoorbeeld neptelefoontjes te plegen en te vragen om informatie. Die dan uiteraard niet gegeven mag worden.

Wel in gesprek blijven

Hoe handig de ouderapp ook mag zijn, een praatje tijdens het ophalen blijft belangrijk. Een ouderapp mag nooit een vervanging zijn voor menselijk contact.

Lees dit artikel op NU

Of lees op Baby en Kind: Opnieuw gynaecoloog die eigen zaad gebruikte om vrouwen zwanger te maken

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *