Klopt het dat suiker kinderen hyperactief maakt?

De decembermaand staat vol van feesten en daarmee van snoepgoed. Maar ook in november krijgen kinderen door festiviteiten als Halloween en Sint Maarten al de nodige hoeveelheid suiker binnen. Is het nu echt zo dat die grote hoeveelheden suiker kinderen hyperactief maakt? Wetenschappelijk onderzoek zegt van niet.

Snoepgoed had geen effect

Al dertig jaar geleden onderzochten Amerikaanse wetenschappers de invloed van suiker op het gedrag van kinderen. Maar zelfs als er veel meer snoepgoed werd gegeten dan dagelijks aanbevolen, bleef het verwachte gevolg uit. Zowel op korte als op lange termijn had de grote hoeveelheid suiker geen invloed op gedrag of leervermogen.

Maar waar komt deze gedachte dan vandaan?

Volgens de onderzoekers worden er waarschijnlijk twee dingen door elkaar gehaald. Het snoepgoed is niet de reden van het drukke gedrag, maar de gelegenheid zelf. Feestdagen als Sinterklaas, Pasen, Halloween, of een verjaardag, zorgen er uit zichzelf al voor dat kinderen onhoudbaar druk kunnen worden. Dat extra stukje taart of die chocoladeletter hebben er maar weinig mee te maken.

Selffulfilling prophecy

Bovendien zien mensen wat ze willen zien, en zo ook ouders die er van overtuigd zijn dat hun kind door het huis stuitert vanwege de grote hoeveelheid snoepgoed. Uit het onderzoek bleek dat moeders eerder geneigd waren om hun kind hyperactief te vinden als hen was verteld dat het kind net suiker had gegeten. Ook als dat helemaal niet zo was.

Laat jouw kind dus gerust genieten van die chocoladeletter of ander snoepgoed. Maar uiteraard nog steeds met mate. Want hoewel onderzoek nu uitwijst dat suiker geen invloed heeft op het gedrag, heeft het nog altijd wél invloed op het gewicht en de gezondheid van het gebit. Het advies van de WHO is, om maximaal tien procent van de dagelijkse energiebehoefte te laten bestaan uit (vrije) suikers. En bij voorkeur maar vijf procent.

Geniet, maar snoep met mate.

Dit artikel lees je op AD

Of lees verder op Baby en Kind: Het is weer snoeptijd!!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *