Scholen Noord-Nederland weer open, maar lerarentekort reikt nu tot Groningen

Midden Nederland is al weer terug naar school, nu is de beurt aan Noord Nederland en nu blijkt dat het lerarentekort, zich inmiddels over het hele land heeft verspreid als een olievlek.

Daar waar vroeger het tekort zich vooral voordeed in grote steden en de plaatsen daarom heen (met andere woorden de plaatsen waar woningen het eerst niet te betalen waren), is het tekort aan leraren nu overal voelbaar.

Landelijk is er een tekort aan 9.100 fulltime leraren. Maar veel leerkrachten werken deeltijds, eigenlijk zijn er veel meer mensen nodig. Het AOB denkt dat er  in werkelijkheid 12.467 mensen nodig zijn

Het is moeilijk te zeggen hoeveel mensen er werkelijk nodig zijn, weliswaar heeft ministerie van Onderwijs het bureau Center Data, laten peilen hoe groot de lerarentekorten zijn, maar lang niet elke school heeft de vragenlijst ingevuld.
Duidelijk is dat buiten de grote steden het lerarentekort in het zuiden van Noord-Holland en het zuiden van Zuid-Holland het grootst is. Oost-Nederland had nog de kleinste tekorten.

Allerhande oplossingen voor het lerarentekort

Er worden van allerlei creatieve oplossingen bedacht, die ik persoonlijk vrij waardeloos vind:

 1. een vierdaagse lesweek en de vijfde dag thuis een online programma maken.
 2. een lesdag laten verzorgen door iemand die niet uit het onderwijs komt
 3. klassen samenvoegen zodat er een leerkracht minder is
 4. grote klassen maken en die ene onderwijsassistent geven

Van de redactie

Toen ik 42 jaar geleden begon als docente in het voortgezet onderwijs, kreeg ik te maken met een niet geringe bezuiniging, die mij een veel lager salaris bezorgde dan collega’s die een jaar eerder waren gaan werken.
Het was de eerste, maar zeker niet de laatste bezuinigingsronde die ik mee maakte. Meer dan 40 jaar kon het altijd beter en…goedkoper!
Er bestaat geen mooier vak op aarde dan een kind iets leren, daarom houden we het vol. Maar ons vak is uitgehold, leeggemolken. We zijn de spot van de verjaarsvisites… Dank politieke partijen die dit mogelijk maakten en dank mensen die op ze stemden…

Lees ook: run op spookslot gadgets

1 antwoord
 1. Kaat Krabbel zegt:

  Wij hadden een periode een vier daagse schoolweek, zowel de kinderen als veel ouders vonden het erg fijn.
  Nood breekt soms wetten.

  Ik hoop echt dat ze een aantal maatregels gaan nemen waardoor leerkrachten het langer volhouden en ook zeer belangrijk: er genoeg mensen zijn die zich aanmelden om dit mooie vak te willen gaan leren

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *