Suikermaxdag 2022: jonge kinderen eten twee keer zoveel suiker als aanbevolen

9 juli 2022 is uitgeroepen tot de eerste Suikermaxdag van 2022. Op deze dag halverwege het jaar hebben kinderen van 4-8 jaar oud namelijk gemiddeld al zoveel suiker gegeten dat hun limiet voor het hele jaar eigenlijk al bereikt is.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO mag maximaal 10% van je dagelijkse calorieën uit vrije suikers bestaan. Suikers uit groente, fruit en zuivel worden hierbij niet meegerekend. Volgens het RIVM zitten nederlandse kinderen per jaar op bijna het dubbele hiervan.

Suikermaxdag verschilt per leeftijdsgroep

Kinderen tussen de 4 en 8 jaar zijn dus de eersten in het jaar die suikermaxdag ‘vieren’. Andere leeftijdsgroepen zijn iets later, maar ook nog altijd veel te vroeg. Zo zitten kinderen van 9-13 jaar op 26 juli aan hun maximale suikerinname, kinderen van 1-3 jaar op 10 augustus en kinderen van 14-18 jaar op 14 augustus. De enige leeftijdscategorie die hun suikermaxdag daadwerkelijk rond het einde van het jaar heeft zijn de volwassenen boven de 71 jaar.

Hoe komt het dat we zo veel suiker consumeren?

Waar komt die hoeveelheid suiker nou vandaan? Volgens het RIVM komt de meeste suiker van losse suiker en snoepgoed, en uit zoetje niet-alcoholische drankjes. Maar ook koek en gebak, zuiveldrankjes en sauzen zorgen voor een verhoging van de suikerinname. Sterk bewerkte producten zijn vaak de grootste boosdoeners. Maar ook producten waarvan men beweerd dat ze gezond zijn, blijken regelmatig nog heel veel suiker te bevatten.

Hoe verschuiven we de suikermaxdag?

Volgens Foodwatch moet de oplossing vooral gezocht worden bij de producenten en de overheid. Zij pleiten voor wetten die ervoor zorgen dat het eten uit de supermarkt gezonden wordt. Echter lijken zij hier zelf een hard hoofd in te hebben…

Lees het volledige artikel op foodwatch

Of lees verder op Baby en Kind: Vrees voor prijsstijging kinderopvang als het gratis wordt in 2025

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *