Meer bewijs dat adenovirus trigger lijkt voor mysterieuze hepatitis bij kinderen

De uitbraak van de mysterieuze hepatitis variant blijft de wereld bezighouden. Men lijkt wel steeds dichter bij de oorzaak van deze acute leverontsteking te komen. Die oorzaak kan worden gevonden in een veelvoorkomend virus, aldus de Britse gezondheidsdienst.

De ziekte blijft ondertussen meer zieke kinderen veroorzaken, momenteel staat de teller op 169. De meesten daarvan komen voor in het Verenigd Koninkrijk. Er is één kind aan overleden en een heel aantal hadden een levertransplantatie nodig. Ook in Nederland zijn er kinderen in het ziekenhuis opgenomen met acute hepatitis.

Mysterieuze hepatitis heeft andere oorzaak.

De mysterieuze hepatitis variant die momenteel rondwaardt, valt niet onder de al eerder bekende soorten. De meest waarschijnlijke oorzaak is een bepaalde stam van het adenovirus. De symptomen beginnen als een buikgriep, maar worden gevolgd door geelzucht, gele ogen en gele huid. Er wordt onderzocht of er een gevaarlijke verandering in de genetische samenstelling is ontstaan. Ook mogelijke andere oorzaken worden nog nader bekeken.

Hoe een veelvoorkomend virus gevaarlijk wordt

Het virus is in ieder geval niet gerelateerd aan de covid-vaccinatie, geen van de zieke Britse kinderen was immers gevaccineerd. Maar het coronavirus zelf kan wel zijdelings met de uitbraak te maken hebben. Normaalgesproken worden kinderen niet heel ziek van dit adenovirus. De oorzaak zou kunnen liggen in een mutatie van het virus, maar het kan ook zijn dat de lockdowns in de afgelopen winters er voor hebben gezorgd dat kinderen pas later met het adenovirus in aanraking komen. Dit kan leiden tot een sterkere immuunreactie.

In Nederland wil men nog geen uitspraken doen over waar deze mysterieuze hepatitis golf vandaan komt. Maar kijkend naar Groot-Brittannië houdt men ook hier zeker het adenovirus in de gaten.

Het advies aan ouders is, om zeker de huisarts in te schakelen als kinderen ‘ongewoon moe’ zijn, hun huid gelig ziet, ze donkere urine hebben of juist bleke, grijsgekleurde ontlasting.

Bron: AD

Lees ook: De ‘paniekjaren’ van succesvolle vrouwen: ‘Ze denken vaak dat vlot zwanger worden nog wel lukt’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *