Extreme misselijkheid tijdens de zwangerschap kleurt ook de postpartumperiode

Zwangerschapsmisselijkheid is iets heel normaals als je zwanger bent. Vooral de eerste 12 weken hebben veel vrouwen er last van. Maar als je hyperemesis gravidarum (HG) hebt, geef je wel 20 keer per dag over, of je kan helemaal niet eten. Dit gebeurt bij 0,5 tot 2 procent van de zwangeren.

Zwangerschapsmisselijkheid, of hyperemesis gravidarum?

Of een vrouw gediagnosticeerd wordt met HG, wordt bepaald door hoe erg de vrouw uitgedroogd is. Dit wordt met een urinetest aangetoond. verloskundige Margot van Dijk vind echter, dat het criterium moet zijn hoe erg het leven van de zwangere vrouw er door beïnvloed wordt. Als je nog nét niet uitgedroogd bent, maar te slap bent om nog te functioneren, dan zou dit ook onder HG moeten vallen.

Hyperemesis gravidarum kan 4 maanden duren, maar ook je gehele zwangerschap. Er worden twee soorten onderscheiden: reguliere HG en droge HG. Bij reguliere HG kan een vrouw nog wel iets eten, maar geeft ze 10 tot 20 keer per dag over. Bij droge HG kan een vrouw niet eens eten of drinken van de misselijkheid.

Het is onduidelijk wat precies de oorzaak van deze extreme vorm van zwangerschapsmisselijkheid is. Het lijkt een combinatie te zijn van hormonale verstoringen in de placenta, erfelijkheid, en een gebrek aan bepaalde vitamines en mineralen (zoals B12 en B6).

Krijgt de baby wel genoeg?

Een groeiende baby neemt in principe dat wat hij nodig heeft. Het risico op vroeggeboorte of ene laag geboortegewicht is wel groter. Maar vooral de moeder heeft het tijdens de zwangerschap zwaar te verduren. Niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch. De vrouw kan bang zijn dat het gebrek aan voeding schadelijk is voor haar of voor het kind. Maar ook niets meer kunnen ondernemen kan deprimerend zijn.

Herstel na hyperemesis gravidarum

Na de bevalling is de misselijkheid gelijk over. Mar daarmee is de kersverse moeder nog lang niet herstelt. Doordat ze 9 maanden lang ziek zijn geweest, een tekort hebben opgelopen aan vitaminen en minderalen, en hun spijsvertering door het vele overgeven niet meer optimaal werkt kan het herstel wel een jaar duren. En ook emotioneel is er nog veel te verwerken. De kans op postnatale depressie is dan ook verhoogd bij vrouwen die te maken hebben gehad met HG.

Hoe kun je een vrouw met HG het beste helpen? 

Steun, begrip en niet zeggen dat ‘het allemaal wel mee valt’ zijn heel belangrijk. Het valt namelijk niet mee. Wees blij met alles wat de zwangere binnenkrijgt, ook als het minder gezonde voeding is. Vrouwen met hyperemesis gravidarum moeten veel serieuzer genomen worden. Ze hebben geen schuld. Zelfs al zou je voor je zwangerschap alles doen om het te voorkomen, dan nog kan HG je overvallen.

De bron van dit artikel staat op AD

Lees hier verder op Baby en Kind: Als enige van het gezin achterblijven na een ongeluk, hoe komt een kind daar overheen?

R

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *