Liefdesbaby als lijm voor samengesteld gezin? ‘Let op, het is next level’

Een liefdesbaby die twee bij elkaar gekomen gezinnen aan elkaar verbindt? Het is niet allemaal zo gemakkelijk als het lijkt.

Binnen een nieuw samengesteld gezin ontstaat bij de partners vaak de behoefte om samen nog een baby te krijgen. Dit kindje heeft, zal een unieke rol binnen het gezin hebben. Hij of zij is namelijk de enige die een bloedband met iedereen heeft. Of de komst van deze liefdesbaby goed verloopt kan twee kanten op gaan, volgens Patricia Heije (51), oprichter van Stiefgoed en opleider van stiefgoedcoaches. Of het kindje wordt door iedereen met open armen ontvangen en verwend, of er ontstaat een flinke crisis binnen het gezin.

Dit ervaarde ook Esther Methorst (47). Toen zij met haar nieuwe partner nog een zoon kreeg, waren zij dolgelukkig. Maar de rest van het gezin was er niet onverdeeld blij mee.

Complex samengesteld gezin

Vooral ex-partners kunnen het moeilijk vinden om een nieuwe baby van de ander te verwelkomen. Je moet de moederband ineens delen met de nieuwe partner, omdat de liefdesbaby een biologisch band heeft met alle gezinsleden. De situatie die hieruit ontstaat, wordt een complex samengesteld gezin genoemd, zo legt relatietherapeut en psycholoog Sjoera Dikkers (53) uit.

Liefdesbaby kan ook olie op het vuur zijn

Je kunt er niet omheen dat de liefdesbaby de verbinder is van het samengestelde gezin. Toch zou Heije het niet direct aanraden. Het is ‘next level’, zoals zij het noemt. Dikkers voegt daar aan toe dat een liefdesbaby ronduit een slecht plan is als de ex-partners in vechtscheiding liggen. Een nieuw kindje is dan olie op het vuur. De ouders moeten stevig in de schoenen staan en niet verteert worden door haat, jaloezie, of minderwaardigheid.

Binnen het nieuwe kerngezin heeft Patricia Heije nog een aantal adviezen.

  • Probeer vooral niet te doen alsof je een ‘normaal’ gezin hebt. Er zijn nu eenmaal meerdere lagen en verschillende factoren die voor problemen kunnen zorgen.
  • Respecteer de ex-partner. De liefdesbaby zal hoe dan ook een rol in het leven van je ex gaan spelen. Breng hem of haar zelf op de hoogte van de zwangerschap, en niet via de kinderen. En ga op een respectvolle manier met elkaar om. Reageer daarnaast als ex-partner zo positief mogelijk op het nieuws van een nieuw gezinslid.
  • Heb aandacht voor je kerngezin. Probeer niet alleen aandacht te hebben tijdens de momenten dat alle kinderen er zijn, maar breng ook tijd met zijn drieën door.
  • Heb geduld. Het kan even duren voor een samengesteld gezin op dreef is.

Lees alles op AD

Lees op Baby en Kind: https://www.babyenkind.nl/nieuws/bloedtest-kan-aanleg-postnatale-depressie-aantonen/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *