Kind in Italië moet achternaam moeder kunnen krijgen

In Nederland is het al sinds 1998 mogelijk dat een kind de achternaam van de moeder krijgt. Nu heeft het Constitutioneel Hof besloten dat dit ook voor kinderen in Italië mogelijk wordt. Italië is eerder op de vingers getikt door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het dragen van de achternaam van de moeder is een Europees recht. Destijds heeft het land hier echter niets mee gedaan.

Dat er nu wel een andere uitspraak gekomen is, kwam door een koppel uit Lucca, in Toscane. Twee kinderen werden voor hun huwelijk geboren en kregen daarom de achternaam van hun moeder. De derde zou echter automatisch de achternaam van zijn vader krijgen, omdat het stel nu getrouwd is. Zij zijn toen naar de rechtbank gestapt om voor elkaar te krijgen dat al hun kinderen dezelfde achternaam mochten dragen. Toen de rechtbank dit afwees gingen zij in hoger beroep en daar lukte het wel.

Achternaam moeder en vader moet ook mogelijk zijn

Het Italiaanse hof gaat zelf nog een stap verder. Zij willen dat de regel wordt dat het kind de achternaam van allebei de ouders krijgt in een door de ouder te bepalen volgorde. In Nederland is dit nog niet mogelijk, al ligt er al wel een wetsvoorstel,

Dat een kind automatisch de naam van de vader krijgt is discriminerend, zo zegt het Italiaanse hof. Bovendien is het in strijd met de grondwet, die gelijkheid tussen mannen en vrouwen eist. En daarmee hebben zij een historische uitspraak gedaan. Zeker binnen de Italiaanse traditie waarin het voortzetten van de mannelijke lijn hoog in het vaandel staat. Minister Elena Bonetti van Familiezaken en Gelijke Kansen is er blij mee, en stelt dat nu het parlement aan zet is om het ook daadwerkelijk wettelijk vast te leggen.

Bron: NOS

Lees ook: Dronkaard laat gewond zoontje (2) thuis achter op bank na veroorzaken ongeval

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *