Ouders denken nog vaak dat kind gilt als het verdrinkt – dat is niet zo

Verdrinking gebeurt meestal geruisloos. Veel ouders denken dat hun kind alarm zal slaan als het verdrinkt, maar dit is niet waar zegt kenniscentrum VeiligheidNL. Zij starten een campagne om dit gevaar meer bekendheid te geven.

Uit onderzoek blijkt dat er gemiddeld per jaar 78 kinderen verdrinken. De meesten zijn nog heel jong, tussen de 0 en 5 jaar en komen om in een opblaasbaar zwembadje, vijver of bad. Een kind verdrinkt binnen enkele minuten en er is maar een heel klein laagje water voor nodig. Ze spetteren niet van tevoren en maken geen geluid. Levensgevaarlijk dus.

Ook als een kind in eerste instantie gered wordt, kan het alsnog overlijden. Door het zuurstofgebrek raken de hersenen onherstelbaar beschadigd. Dit gebeurt bij één op de zes kinderen die onder water geraakt zijn.

VeiligheidNL en de Nationale Raad Zwemveiligheid starten daarom een campagne waarin ouders leren hoe verdrinking voorkomen kan worden.

Tips om verdrinking te voorkomen

Spoedeisende hulp arts Ingvar Berg geeft aan dat je je kind absoluut niet uit het zicht kan verliezen. Dat betekent dus, ook niet even op je telefoon. Houd ze ten allen tijd binnen een armlengte afstand, en doe je kind zowel zwembandjes als een zwemvest aan.

Ga naar een zwembad waar goed toezicht is, maar ga er niet vanuit dat een ander dan wel op je kind let. Als ouder ben en blijf je zelf verantwoordelijk.

Shiva Winter, voorzitter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) is enigszins sceptisch over de campagne. Hij is bang dat de boodschap niet lang zal blijven hangen en pleit dan ook voor nog meer aandacht. Bijvoorbeeld door middel van posters in bushokjes, waardoor mensen zich bewust worden van de gevaren. Ook mag van hem de campagne uitgebreid worden door middel van het inschakelen van badmeesters en jongvolwassenen. Alles voor het verhogen van de zwemveiligheid en het voorkomen van verdrinking.

Lees dit artikel op rtlnieuws

Of lees op Baby en Kind: Scholen waarschuwen voor ‘flauwval-challenge’ nadat kind buiten westen raakt

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *